Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      09:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
HPV – Simptome, manifestare si diagnosticare

HPV – Simptome, manifestare si diagnosticare

01 iulie 2015    
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus cu o capacitate mare de propagare care acţionează prin determinarea anomaliilor celulare traduse prin condiloame sau displazii ce pot genera dezvoltarea cancerului de col uterin la femeie. Acesta se transmite cu predilecţie pe cale sexuală, în absenţa metodelor de protecţie specifice.
 

Ce este Virusul Papiloma Uman?

 HPV este una din bolile cele mai răspândite pe cale sexuală şi poate căpăta forme benigne, dar şi maligne (cancer de vulvă, cancer de col uterin).
Există 100 de tipuri de HPV, iar aproximativ 30 dintre acestea sunt transmisibile pe cale sexuală. Se estimează că peste 70% din populaţia globului a fost sau este infectată cu unul din tipurile virusului papiloma uman (HPV).
 

Simptomele şi formele de manifestare ale HPV

Infecţia cu HPV este de cele mai multe ori asimptomatică. În urma unui studiu realizat de cercetătorii din domeniul bolilor infecţioase s-a constatat că mai bine de jumătate din femeile infectate cu HPV  nu prezintă simptome.
 
HPV poate fi incubat şi pe o perioadă de 10 ani, timp în care îsi păstrează capacitatea de transmitere de la o persoană infectată la alta. De aceea, sunt necesare investigaţiile medicale frecvente, iar dacă testul  HPV se dovedeşte a fi pozitiv, atunci este necesară luarea măsurilor de protecţie pentru a nu contribui la propagarea acestuia.
  
Forma papiloamelor instalate în zona genitală este similară florilor de conopidă, iar dimensiunile acestora variază de la câţiva milimetri, la câţiva centimetri. Acestea se instalează în mucoasele membranoase, putând fi vizibile pe coapse, anus, vulvă, vagin, clitoris, la femeie, iar la bărbaţi, pe anus, scrot, gland şi coapse.
 
HPV acţionează prin modificarea structurii tisulare (condiloame şi displazii) şi celulare, expunând locaţiile infectate la potenţiale dezvoltări maligne (canceroase), dacă nu se intervine la timp pentru inhibarea acestor tendinţe.
 
Tipurile de HPV cu potenţial oncogen sunt 16 şi 18, acestea pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.
 
Extrem de rar, negii genitali se pot dezvolta în cavitatea bucală şi în interiorul gâtului, ca urmare a practicării sexului oral cu o persoană infectată
 
Formele cele mai frecvente de manifestare ale HPV-ului sunt negii genitali, denumiţi şi veruce. Aceştia sunt de mai multe tipuri: herpesul genital vulgar (are predilecţie pentru zona mâinilor – veruci palmare şi pentru zona tălpilor - veruci plantare) cu forme excrescente, herpesul genital plan cu aspect lucios (apare tot în zona palmelor şi tălpilor), veruce filiforme sau liniare (au predilecţie pentru zona gâtului şi a umerilor), veruce ano-genitale cu consistenţă cărnoasă şi aspect albicios.
 
Infecţiile cu HPV se elimină de la sine, fără tratament, în aproximativ 2 ani, în condiţiile unui organism cu un sistem imunitar crescut. Însă virusul papiloma umană (HPV) nu poate fi eliminat complet din organism, infecţiile putând recidiva în orice moment.
 

Diagnosticarea HPV-ului

Diagnosticarea HPV-ului se face treptat, urmând traseul standard al testelor ginecologice, aşadar nu se poate solicita efectuarea unui test HPV, decât în cazuri speciale. Încă nu există teste HPV disponibile pentru bărbaţi.
Prezenţa HPV-ului este indicată de prezenţa papiloamelor la nivel genital, care se pot observa cu ochiul liber. Acesta constituie de cele mai multe ori primul semn al virusului activ din organism.

Virusul papilomei umane se manifestă însă şi prin displazii la nivelul cervixului. Acestea pot fi depistate prin teste citologice de tip Babeş-Papanicolau, care indică şi cele mai fine modificări tisulare care sunt susceptibile de a dezvolta cancer.

Dacă rezultatele testului citologic indică transformări ale celulelor, atunci se va apela la aplicarea testului HPV care constă în determinarea ADN – HPV prin examinarea microscopică a unei mostre tisulare recoltate de la nivelul colului uterin.

Testul HPV indică tipul virusului şi specificul acestuia.