Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Leucemia este mai frecventa in randul fumatorilor

Leucemia este mai frecventa in randul fumatorilor

06 august 2015    
Leucemia este un cancer al celulelor sângelui. Celulele din sânge sunt produse în măduva osoasă, care este un ţesut prezent în majoritatea oaselor.

Leucemia - Aspecte generale

În leucemie, măduva osoasă începe să producă prea multe leucocite (celulele albe) şi, uneori, acestea nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Aceste celule se înmulţesc continuu, când ar fi normal să se oprească din acest proces.
 
Ele pot avea o diviziune celulară mult mai rapidă decat celelalte celule. În timp, aceste celule anormale ajung să înlocuiască celulele normale leucocitele, hematiile şi trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul să lupte cu infecţiile.
 
Hematiile au rolul de a asigura o bună oxigenare la nivel celular, necesară pentru o bună funcţionare a organismului, iar trombocitele ajută în oprirea sângerarilor.
 
În momentul când aceste celule leucemice le înlocuiesc pe cele normale, sângele nu-şi mai poate îndeplini funcţiile.

Simptome provocate de leucemie

Multe tipuri de leucemii nu produc în primele stadii nici un simptom evident, în cele din urmă, simptomele pot cuprinde oricare dintre următoarele: anemie şi simptome legate de aceasta, cum ar fi oboseală, paloare şi senzaţie generală de boală, tendinţa de a face vânătăi sau de a sângera cu uşurinţă, inclusiv sângerări din gingii sau nas sau sânge în scaun sau urină. De asemenea, persoanele cu leucemie prezintă o susceptibilitate la infecţii, de exemplu dureri ale gâtului sau bronhopneumonie, care pot fi însoţite de dureri de cap, febră moderată, afte sau erupţii pe piele; ganglioni limfatici tumefiaţi, tipic la gât, axile sau în regiunea inghinală;pierderea poftei de mâncare şi scădere în greutate; jenă sub ultimele coaste din partea stângă (provocată de o splină mărită); în stadiile avansate, simptomele pot include febră mare şi bruscă, confuzie, convulsii; incapacitate de vorbire sau mişcare a membrelor şi degradarea stării de conştiență. 

Factorii care determină apariţia leucemiei

Nu se ştie exact ce provoacă leucemia, dar unii oameni par predispuşi genetic la această boală. Există anomalii cromozomiale asociate cu leucemia şi cu o boală preleucemică numită mielodisplazie. Nouă din zece persoane cu LMC, de exemplu, au un cromozom anormal în celulele sângelui, numit cromozomul Philadelphia.
 
Acest cromozom este o anomalie dobândită; el nu este nici moştenit, nici transmis mai departe copiilor. Anomaliile cromozomiale asociate cu afecţiunile congenitale, cum ar fi sindromul Down, se corelează puternic cu anumite tipuri de leucemie şi cel puţin un virus din aceeaşi familie cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) a fost asociat cu o formă rară a bolii.
 
Factorii de mediu par să influenţeze riscul de a face leucemie.
 
Fumătorii sunt mai înclinaţi la anumite leucemii decât nefumătorii. Cercetările sugerează, de asemenea, că expunerea prelungită la radiaţii, diferite substanţe chimice din casă sau la locul de muncă şi câmpurile electromagnetice de joasă frecvenţă pot fi asociate cu leucemia, dar nu există dovezi definitive.

Ganglionii măriți pot indica o leucemie

Deoarece multe tipuri de leucemie nu prezintă simptome evidente în primele faze, boala poate fi diagnosticată întâmplător în timpul unei examinări fizice sau ca rezultat al unor teste sangvine de rutină.
 
Dacă un pacient are ganglioni măriţi, gingii tumefiate, splina sau ficatul mărite, vânătăi extinse sau o erupţie cutanată punctiformă, medicul trebuie să suspecteze o leucemie. Un test de sânge care arată un număr anormal de celule albe este, de obicei, util pentru un diagnostic preliminar.
 
Pentru a confirma diagnosticul şi a identifica tipul exact, pacientului i se va face o puncţie biopsică de măduvă osoasă dintr-un os al bazinului şi un test pentru celule canceroase. În caz de LMC se fac teste ADN pentru căutarea cromozomului Philadelphia.
 
Să ai leucemie sau orice alt cancer este o situaţie înspăimântătoare, indiferent dacă eşti copil sau adult. Dar cancerul nu este neapărat o condamnare la moarte şi toţi cei care au cancer merită să-şi trăiască viaţa din plin. Dacă copilul dumneavoastră face cancer, cel mai bun lucru pe care-l puteţi face este să vă amintiţi că este, în primul rând, un copil şi abia apoi un pacient cu cancer.

Vindecarea în leucemie

Deşi incidenţa raportată a leucemiei nu s-a modificat mult din anii '50, mai mulţi oameni supravieţuiesc mai mult timp, mai ales datorită progreselor chimioterapiei.
 
Leucemia copilăriei (LAL), de exemplu, reprezintă unul dintre cele mai importante succese ale tratamentului cancerului: aproximativ 90% dintre copiii diagnosticaţi cu leucemie obţin remisiune şi mai mult de jumătate sunt complet vindecaţi.
 
Rata de supravieţuire de cinci ani pentru toţi pacienţii cu LAL a crescut de la 4% în anii şaizeci la peste 50% în anii nouăzeci.

Remisiunea în leucemia acută

Pentru leucemia acută, ţinta imediată a tratamentului este remisiunea. Pacientul este supus în unei chimioterapii agresive timp de mai multe săptămâni şi este menţinut constant într-o zonă de izolare sterilă pentru a micşora riscul de infecţie. întrucât pacienţii cu leucemie au un număr foarte scăzut de celule sangvine normale, ei primesc, de obicei, transfuzii de sânge şi plachete pentru a stimula funcţia imună naturală şi pentru a reduce greaţa şi vărsăturile care pot să apară ca efecte secundare ale chimioterapiei.
 
Persoanele cu LAL pot obţine o remisiune satisfăcătoare după câteva săptămâni de chimio­terapie agresivă în spital. Pentru a ţine boala sub control, ei vor continua să primească chimioterapie în doze mici şi uneori radioterapie timp de o lună sau mai mult, pentru eliminarea urmelor restante de cancer.
 
Acasă vor primi un protocol de întreţinere timp de mai multe luni şi chiar ani. Deoarece LAM nu răspunde la fel de bine la chimioterapie, cea mai mare şansă de remisiune durabilă depinde de reuşita unui transplant de măduvă, care necesită un donator voluntar, cu tipul de ţesut şi caracteristici genetice compatibile de obicei, un membru al familiei.

Transplantul de măduvă în leucemie

Un transplant de măduvă are trei stadii: prepararea, operaţia şi recuperarea. Mai întâi, numărul de celule albe canceroase ale pacientului este adus sub control de obicei, prin chimioterapie, dar posibil şi prin leucofereză, un proces mecanic care separă celulele canceroase din sânge, în timpul fazei operatorii, măduva osoasă a pacientului este distrusă prin chimioterapie intensă, pentru a evita rejetul noii măduve.
 
Recuperarea este stadiul cel mai periculos: până când măduva donatorului va începe să producă sânge nou, pacientul este practic lipsit de celule albe, făcând foarte posibilă moartea prin infecţie.
 
O dată ce măduva donatorului se multiplică suficient, de obicei, în 2-6 săptămâni există perspectiva de remisiune pe termen lung şi uneori de vindecare completă. Transplantul de măduvă osoasă este încă scump şi riscant, dar oferă cea mai mare şansă de remisiune şi de vindecare pentru LAM şi în cazurile recurente de LAL.
 
Deoarece LLC afectează în general persoanele mai vârstnice şi progresează lent, tratamentul convenţional tinde să fie conservator. Cât timp simptomele sunt absente boala nu necesită tratament.
 
Dacă apare mărirea ganglionilor şi a altor organe, LLC poate fi, de obicei, controlată timp de mai mulţi ani prin chimioterapie orală. Mulţi oameni cu LLC duc o viaţă normală, decedând din motive fără legătură cu leucemia.
 
Chimioterapia orală poate controla eficient simptomele LMC timp de mai mulţi ani, înainte ca aceasta să se acutizeze. Pacienţii cu LMC pot supravieţui mai mult dacă primesc interferon, o proteină naturală care poate ucide sau reduce multiplicarea celulelor canceroase. Deoarece majoritatea cazurilor de LMC avansează în cele din urmă, în ciuda tratamentului, spre o fază acută, unii medici recomandă transplantul de măduvă în timpul fazei cronice.
 
Pe lângă utilizarea tratamentelor standard, unii medici experimentează metode imunologice. Se speră că interferonul sau aşa zişii modificatori de răspuns biologic vor ucide celulele leucemice sau vor induce recuperarea formei şi funcţiei lor normale.
 
Oamenii de ştiinţă investighează alte metode de eliminare a celulelor canceroase fără a dăuna celulelor normale, printre care utilizarea medicamentului experimental numit interleukină şi identificarea proteinelor anticorpilor specifici împotriva celulelor canceroase, astfel încât acestea să poată fi distruse prin injecţii de substanţe radioactive.