Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      05:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Leucemia, una dintre cele mai frecvente boli oncologie la copii

Leucemia, una dintre cele mai frecvente boli oncologie la copii

21 iulie 2015    
Cele mai frecvente forme de cancer la copii, spre deosebire de adult, sunt leucemiile și limfoamele. Leucemiile în rândul copiilor au o frecvență de 15 – 20% din totalul cancerelor pediatrice.
 
Leucemia este cancerul celulelor sangvine. Când se dezvoltă celulele leucemice, organismul produce un număr foarte mare de celule anormale. În majoritatea tipurilor de leucemie, celulele anormale sunt din rândul leucocitelor. Celulele maligne arată, în general, diferit de celulele normale sangvine şi nu funcţionează corespunzător.

Leucemie - Tipuri 

Leucemia este acută sau cronică.
În leucemia acută, celulele sangvine anormale sunt în fază de blastocit, rămân imature şi nu-şi pot îndeplini funcţiile. Numărul de blastocite creşte rapid şi boala se înrăutăţeşte.
 
În leucemia cronică, sunt prezente câteva blastocite, dar în general aceste celule sunt mature şi îşi pot îndeplini unele funcţii. De asemenea, numărul blastocitelor creşte mai încet decât în leucemia acută. Ca rezultat, leucemia cronică se dezvoltă progresiv.
 
Cele mai întâlnite tipuri de leucemie sunt leucemia acută limfocitară, leucemia acută mieloidară, leucemia cronică limfocitară, leucemia cronică mieloidă. La copii, cele mai des întâlnite forme de leucemie sunt leucemia acută limfocitară și  leucemia acută mieloidară, celelalte forme fiind mai rare în rândul tinerilor și copiilor.
 

Leucemie - Patogeneză

Celulele leucemice sunt celule anormale care nu pot funcţiona precum cele normale. Nu pot apăra organismul împotriva infecţiilor. Din acest motiv, persoanele afectate de leucemie sunt des de infecţii şi prezintă febră.
 
De asemenea, pacienţii cu leucemie au un număr scăzut de hematii şi plăcuţe sangvine. Ca rezultat, nu sunt suficiente hematii pentru a transporta oxigenul la nivel tisular, condiţie patologică ce poartă numele de anemie, manifestată prin paloare şi învineţirea rapidă la traumatisme cât de mici.
 
Precum toate celulele sangvine, celulele leucemice traversează tot organismul. În funcţie de numărul de celule anormale şi de unde aceste celule sunt prelevate, pacienţii cu leucemie pot avea mai multe simptome.
 
În leucemia acută, simptomele apar şi se înrăutăţesc foarte repede.
Persoanele cu această afecţiune merg la medic deoarece se simt foarte rău. În leucemia cronică, simptomele pot să nu apară chiar o perioadă mai lungă de timp.
Când simptomele apar, sunt mai puţin severe la început şi se înrăutăţesc în mod gradual. Medicii depistează, în general, leucemia cronică în cursul unor teste de rutină înainte de a apărea primele simptome.

Leucemie - Simptome

 
Câteva simptome comune în leucemie sunt febră, răceala şi alte simptome specifice unor răcelii, oboseală şi slăbiciune, infecţii frecvente, pierderea apetitului şi scăderea în greutate, ganglioni limfatici, splină sau ficat umflate şi dureroase, sângerări uşoare sau învineţiri, pete mici şi roşii sub tegument, gingii umflate şi sângerânde, transpiraţii, mai ales noaptea, dureri ale oaselor sau articulaţiilor.
 
În leucemia acută, celulele anormale se pot colecta în creier sau în măduva spinării. Rezultatele pot fi dureri de cap, vărsături, confuzii, pierderea controlului asupra muşchilor şi convulsii.
 
Celulele leucemice se pot colecta de asemenea la nivelul testiculelor care se pot umfla. Unii pacienţi prezintă eriteme la nivelul ochilor sau pielii.
 
Leucemia afectează de asemenea, în tractul digestiv, rinichi, plămâni sau alte organe.
În leucemia cronică, celulele anormale se colectează gradual în părţi diferite ale organismului.
Leucemia cronică afectează pielea, sistemul nervos central, tractul digestive, rinichii şi testiculele.

Leucemia - Diagnosticul

Pentru a depista cauza simptomelor unor persoane, medicul întreabă despre trecutul medical al pacientului şi realizează un examen fizic. Pentru a verifica semnele generale de sănătate, medicul palpează ficatul, splina şi ganglionii limfatici de la nivelul axilei, gâtului şi zonei inghinale.
 
Analizele de sânge sunt de asemenea necesare în diagnosticarea leucemiei. O mostră de sânge este examinată la microscop pentru a depista forma celulelor şi a determina numărul de celule mature şi de blastocite. Deşi aceste teste de sânge pot depista dacă un pacient are leucemie sau nu, ele nu specifică ce tip de leucemie prezintă.
 
Pentru a verifica mai departe tipul de leucemie pe care îl prezintă pacientul, un hematolog, oncolog sau patolog analizează la microscop o mostră de măduvă hematogenă.
 
Medicul recoltează mostra prin intermediul unui ac introdus într-un os lat (în general osul şoldului). Această procedură se numeşte aspiraţie de măduvă hematogenă. O biopsie de măduvă hematogenă este făcută cu un ac de grosime mai mare şi se aspiră o porţiune mică de os şi măduvă hematogenă.
 
Dacă sunt depistate celule leucemice la nivelul acestor mostre medicul efectuează şi alte teste pentru a stabili stadiul bolii. Se realizează o puncţie lombară pentru a verifica dacă lichidul cerebrospinal (care înconjoară creierul şi măduva spinării) prezintă celule leucemice.
Radiografii ale toracelui pot depista semne ale bolii la acest nivel.

Leucemia - Tratament

Tratamentul pentru leucemie este complex. Variază în funcţie de tipul de leucemie, nu este aceleaşi la toţi pacienţii. Medicul planifică tratamentul în funcţie de fiecare pacient.
 
Tratamentul depinde nu numai de tipul de leucemie, dar şi de caracteristicile celulelor leucemice, de extinderea bolii sau dacă pacientul a mai fost tratat de leucemie înainte.
 
De asemenea, depinde de vârsta pacientului, de simptome şi de sănătatea lui la modul general. Pe cât posibil, este recomandat ca tratamentul pentru leucemie să fie realizat într-o clinică unde există specialişti în această boală.
 
Dacă acest lucru nu este posibil, medicul curant ar trebui să discute planul de tratament cu un specialist dintr-un asemenea centru.
 
Leucemia acută trebuie tratată cât mai repede. Scopul tratamentului este să producă o remisie. Apoi, când nu mai există semne ale bolii sunt aplicate terapii pentru a preveni recrudescenţa bolii. Mulţi oameni cu leucemie acută por fi vindecaţi.
 
Pacienţilor cu leucemie cronică care nu prezintă simptome nu e nevoie să beneficieze de tratament imediat.
 
Totuşi, trebuie să facă analize frecvente pentru a verifica dacă boala progresează sau nu. Când este nevoie de tratament, adeseori acesta poate controla boala şi simptomele. Totuşi, leucemia poate fi deseori vindecată.