Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metode de autoexaminare pentru depistarea cancerului de san

Metode de autoexaminare pentru depistarea cancerului de san

01 iulie 2015    
Depistarea precoce a cancerului de sân creşte considerabil speranţa de viaţă.
 

Cancerul de sân - Recomandări generale

Medicii recomandă femeilor ca după vârsta de 20 de ani să îşi examineze lunar sânii
 
De asemenea, femeile trebuie să efectueze examinări clinice ale sânului la fiecare trei ani în intervalul de vârstă cuprinsă între 20-39 ani, iar după acest interval acest lucru să se facă anual.
 
Autoexaminările lunare ale sânului încep cu vârsta de 20 de ani, când trebuie observată orice schimbare aparută la sân.
 
Mamografiile se efectuează începând cu vârsta de 40 de ani. Acestea ar trebui să fie obligatorii o data la 1-2 ani pentru femeile între 40-49 ani, în funcţie şi de ce a fost descoperit anterior.
 
După vârsta de 50 de ani mamografiile se fac anual!
 
De asemenea, femeile sunt sfătuite să îşi păstreze un calendar personal în care să înregistreze rezultatele  autoexaminărilor, mamografiilor, precum şi vizitele la doctor.
 

Cum se face o autoexaminare la sân?

 
La duş, cu pernuţele degetelor, palpaţi uşor fiecare zonă a ambilor sâni. Folosiţi mâna dreaptă pentru examinarea sânului stâng şi mâna stângă pentru sânul drept. Controlaţi orice nodul, proeminenţă sau îngroşare! 
Observaţi cu atenţie orice schimbare la nivelul sânilor!
 
În faţa unei oglinzi, vizualizaţi sânii cu braţele pe lângă corp. Apoi, ridicaţi braţele cât mai sus, deasupra capului. Căutaţi orice schimbare în conturul fiecărui sân, o umflătură, încreţitură a pielii sau modificări ale mamelonului. Apoi aşezaţi palma pe şolduri şi apăsaţi ferm pentru a flexa muşchii pieptului. Sânul stâng şi drept nu se vor potrivi exact, la puţine femei se întâmplă lucrul acesta.
 
În poziţia culcat, aşezaţi perna sub umărul drept şi braţul drept sub cap.
Cu degetele de la mâna stângă, apăsaţi sânul drept uşor în mişcări circulare, mişcând vertical sau circular, acoperind întregul sân.
Apăsaţi fie uşor, fie cu intensitate medie, fie ferm. Strângeţi mamelonul, controlaţi secreţiile sau eventualii noduli.
Repetaţi aceşti paşi pentru sânul stâng.