Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      07:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mielomul multiplu – o forma rara de cancer

Mielomul multiplu – o forma rara de cancer

01 iulie 2015    
Mielomul multiplu este o afecţiune malignă a măduvei osoase. Boala este o formă de cancer extrem rară şi apare, în cele mai multe cazuri, la persoanele în vârstă. Principalele simptome sunt durerile de osoase şi tasarea vertebrelor, lucru care duce la pierderea în înălţime.
 

Mielomul multiplu - Incidenţa 

 
Mielomul multiplu este a doua formă de cancer a măduvei osoase, ca incidenţă, fiind o subcategorie a grupului de limfom non-Hodkin. Această afecţiune apare la aproximativ 20.000 de europeni anual, reprezentând procentul de 1% din numărul total al bolilor maligne. Dintre cei 20.000 de bolnavi diagnosticaţi anual cu mielom, aproximativ 15.000 îşi pierd viaţa.
 

Mielomului multiplu- Simptomele

 
Mielomul multiplu se manifestă prin apariţia durerilor de spate şi oase, cauzate de degenerarea plasmocitelor de la nivelul măduvei osoase. Apare, de asemenea, tasarea vertebrelor, urmată de o pierdere în înălţime cu câţiva cm şi existenţa unei concentraţii mari de calciu.
 
Mielomul multiplu se manifestă prin senzaţii de greaţă, vărsături, deshidratarea orgasmului prin eliminarea excesivă de urină, probleme renale (proasta funcţionare a tubilor renali), paloare, oboseală, cefalee, ameţeală, infecţii recurente şi deficit de trombocite.
 

Mielomului multiplu - Diagnosticarea

 
Mielomul multiplu poate fi diagnosticat prin investigaţii ale sângelui şi urinei. Diagnosticul de mielom multiplu se stabileşte în funcţie de rezultatul analizei proteinelor din ser, prin electroforeză. Mielomul multiplu mai poate fi depistat şi prin puncţia măduvei osoase (investigaţie ce vizează examinarea plasmocitelor) sau prin radiografii ale oaselor.
 

Mielomului multiplu - Tratamentul

 
Tratamentul mielomului multiplu se indică numai după diagnosticarea documentată de către un medic specialist - hematolog. Tratamentul va implica colaborarea medicului hematolog cu medicul oncolog medical, psihologul şi cu medicul de familie.
 
Tratamentul mielomului multiplu presupune, în primul rând, utilizarea chimioterapiei. În chimioterapie sunt folosiţi agenţii chimici pentru distrugerea celulelor canceroase. Scopul acestui tratament este acela de a distruge proliferarea plasmocitară. În afara chimioterapiei poate fi folosit şi tratamentul cu un agent antiviral ce opreşte răspândirea celulelor canceroase. De asemenea, o altă modalitate de tratament o reprezintă grefa de măduvă.