Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mielomul multiplu

Mielomul multiplu

16 iulie 2015    

Mielomul multiplu este o boală neoplazică a ţesutului sanguin, caracterizată prin proliferarea malignă a plasmocitelor (celule sanguine care produc anticorpi) şi producerea unei cantităţi anormale de imunoglobuline.

Mielomul multiplu este a doua formă, ca frecvenţă, de boală malignă a măduvei oaselor şi aparţine grupului de limfom non-Hodgkin.

Mielomul multiplu - Incidenţa

Incidenţa mielomului creşte odată cu vârsta, vârsta medie de diagnostic fiind 65 ani. Plasmocitele împreună cu alte tipuri de celule sangvine (globule albe) aparţin sistemului imunitar, care apără organismul de agenţi străini (patogeni).

Mielomul multiplu - Cauze

Cauza mielomului nu este cunoscută însă s-a observat că apare mai frecvent la cei expuşi la radiaţii şi substanţe chimice.
 

Mielomul multiplu - Simptome

La debutul mielomului, pacienţii pot fi asimptomatici. Apoi, când boala progresează apar simptome precum scăderea forţei fizice, depresie, oboseală, scăderea apetitului, greaţă, vărsături, pierdere în greutate, dureri osoase, dureri de spate, pierderea înălţimii din cauza tasării vertebrelor, paloare, ameţeală, oboseală, cefalee şi dispnee la efort fizic.
 
Fiecare tip de plasmocit răspunde la un singur tip de substanţă specifică prin secreţia unor mari cantităţi de anticorpi. Aceşti anticorpi identifică şi distrug doar un singur tip de substanţă străină. Mielomul multiplu reprezintă o proliferare malignă, de origine necunoscută, a plasmocitelor în măduva osoasă.
 
Se observă în sângele bolnavului o creştere anormală a producerii unui singur tip de imunoglobulină pentru un mielom anume. Plasmocitele secretă substanţe care antrenează treptat o distrugere a ţesutului osos.
 
Mielomul multiplu poate fi descoperit cu ocazia unor dureri osoase rebele, a unei anemii sau a unei creşteri importante a vitezei de sedimentare.
 
Mielomul multiplu se poate manifesta şi prin producerea unei depuneri de anticorpi în rinichi, ceea ce poate duce la o insuficienţă renală.

Mielomul multiplu - Diagnostic

 
Diagnosticul mielomului se pune pe baza analizei proteinelor din ser prin electroforeză sau prin puncţia măduvei şi radiografii ale oaselor, care prezintă zone de rarefiere ale ţesutului osos.
 
Evoluţia unui mielom multiplu se face către o creştere a distrugerilor osoase, cu riscul de fracturi fără traumatisme şi spre o creştere importantă a eliberării de calciu antrenând o hipercalcemie.
 
În timp ce plasmocitele proliferează, afectează şi slăbesc oasele, cauzând dureri şi chiar fracturi.

Mielomul multiplu - Tratament

Tratamentul mielomului multiplu se bazează în principal pe chimioterapie pentru a distruge proliferarea plasmocitară. Se pot utiliza simultan mai multi agenţi chimioterapici şi cu interferon sau o grefă de măduvă.
 
Vindecarea permanentă este posibilă doar în cazurile în care boala s-a localizat într-un singur loc (mielom multiplu solitar) şi la pacienţii tineri, ca urmare a unui transplant de măduvă osoasă.