Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      04:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sarcomul Sinovial

Sarcomul Sinovial

02 iulie 2015    
Sarcomul sinovial este o tumoare cu originea în ţesutul sinovial, situată de-a lungul planurilor fasciale, în structurile periarticulare şi rareori în articulaţii.
 
Fasciile muşchilor sunt formaţiuni conjunctive ce învelesc un muşchi individual, un grup muscular sau totalitatea muşchilor unui segment corporal.
Rolul fasciilor este de a proteja muşchii, se opun deplasării muşchilor în timpul contracţiei, împiedică alunecarea muşchiului în contracţie, menţine calibrul unor vene şi favorizează circulaţia venoasă, în patologie, delimitează colecţiile purulente sau hemoragiile sau permit propagarea lor într-o anumită direcţie.
 

Sarcomului sinovial - Localizare 

 
Sarcomului sinovial este situat imediat juxtaarticular. La nivelul membrelor superioare este situat de obicei pe partea palmară. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul piciorului (12-18%).
 

Sarcomul sinovial - Tipuri histologice 

 
 Sarcomul sinovial forme histologice şi anume sarcomul sinovial bifazic şi monofazic.
 
Sarcomul sinovial bifazic (celule epiteloide) cuprinde în aspectul său histologic un amestec de celule epiteloide cu componenţă glandulară, ce pretează la confuzia cu adenocarcinomul şi de celule fibroase de tip fuziform.
 
Sarcomul sinovial monofazic (celule de tip fuziform) este caracterizat de predominarea netă a acestui tip de celule, dând tumorii un aspect asemănător fibrosarcomului, hemangiopericitomului malign şi carcinomului cu celule scoamoase fuziforme.
 
Sarcomul sinovial - Incidenţa 
 
 Sarcomul sinovial reprezintă 0,7% din totalul cazurilor de cancere. În fiecare an apar cel puţin 2 cazuri de acest tip la 100.000 de indivizi. 
Sarcomul sinovial metastazează în nodulii limfatici, oase şi plămâni. 

Sarcomul sinovial - Diagnostic

Diagnostic clinic
 
Prima manifestare a sarcomului sinovial este prezenţa unei mase dureroase juxtaarticulare ce se măreşte încet. Este descoperită de obicei la nivelul membrelor inferioare, în stadiul tumoral II B. La nivelul mâinii şi al degetelor poate fi descoperită în stadiul I, când este frecvent confundată cu un ganglion.
 
Evidenţierea unui nodul limfatic regional este un element important pentru diagnosticul de sarcom sinovial.
 
Diagnostic MRI
 
De cele mai multe ori sarcomului sinovial este adiacent structurilor neurovasculare majore.
 
Diagnostic radiologic
 
În 30% din cazuri pot fi observate densităţi difuze în ţesutul moale din apropierea unei articulaţii, uneori cu calcificări intrinseci discrete.
Mai pot fi văzute reacţii periostale sau chiar invazii osoase - eroziune osoasă.
 
Diagnostic scintigrafic
Evidenţiază hipercaptarea în aria tumorii.
 

Sarcomul sinovial - Tratament

Tratamentul sarcomului sinovial este indicat şi realizat de către medicul specialist, după o diagnosticare documentată a afecţiunii.

Pentru tumorile cu grad de malignitate redus este indicată excizia largă. Tumorile cu grad înalt de malignitate necesită rezecţia largă, însoţită de radioterapie şi chimioterapie