Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Soarele - prietenul si dusmanul pielii

Soarele - prietenul si dusmanul pielii

20 iulie 2015    
Razele soarelui pot avea un efect neaşteptat şi, de multe ori, nedorit asupra organismului nostru.
Acestea au profunde efecte asupra pielii, de aceea o expunere îndelungată la soare poate avea consecinţe mai puțin plăcute: îmbătrânirea prematură a pielii,  apariţia aluniţelor, a pistruilor sau schimbarea culorii celor deja existente.
Una dintre cele mai grave urmări ale radiaţiilor solare asupra pielii este, însă, cancerul de piele. 
 

Despre cancerul de piele 

 
Cancerul de piele sau melanomul este o formă de cancer cutanat care îşi poate avea originea în celulele producătoare de pigment (melanocite). Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.
 
Formele mai grave de cancer cutanat se prezintă sub forma unor tumori pe suprafaţa pielii, aflate într-un stadiu de evoluţie tardiv. Cauzele şi manifestările cancerului de piele pot fi de mai multe tipuri.
 
Antecedentele în familie de keratoză actinică (solară), leziuni precanceroase sau de aluniţe pe suprafaţa corpului pot degenera într-o formă de cancer de piele.
 
De reţinut este şi prezenţa oricărui semn suspect de pe piele, care nu are cauză specifică şi care există într-o zonă de mai mult timp.
 
Cancerul nu doare, cancerul se dezvoltă în tăcere, iar evoluţia lui se poate întinde pe parcursul a şapte sau chiar nouă ani.”, a declarat Dr. Monica Costescu, medic primar dermato-venerolog la Spitalul „Scarlat Longhin” din Capitală.
 
De asemenea, "Expunerea neprotejată la radiaţiile solare în intervale diurne,  în care ultravioletele sunt la intensitate maximă, produce efecte nocive asupra ţesutului cutanat.", a mai adăugat Dr. Monica Costescu.
 
Există două tipuri de ultraviolete: UVB – cele care provoacă arsurile şi alte forme de cancer de piele, în afară de melanom, şi UVA – care pătrund în piele mai adânc decât UVB, nu provoacă arsuri, însă ele generează apariţia melanomului şi îmbătrânirea pielii.    

Despre solar

 
Potrivit specialistului, soarele poate deveni prieten al pielii noastre dacă folosim cremele cu factor ridicat de protecţie solară (cel putin SPF 30) atunci când stăm la plajă, dar şi după ce ieşim din apă în care ne scăldăm. În plus, se recomandă îmbrăcămintea în culori deschise şi pălăriile cu boruri largi.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre metodele alternative de bronzare (solarul).
„Pacienţilor care vin la mine cu o problemă şi îmi spun că obişnuiesc să meargă la solar, le spun să nu se mai prezinte a doua oară la cabinetul meu.Solarul este extrem de nociv pentru ţesutul cutanat, deoarece radiaţiile UV,  emise în mod artificial de solar, sunt foarte puternice şi agresive cu pielea noastră.", adaugă dr. Monica Costescu.
 

Diagnosticul precoce al melanomului

 
Diagnosticul precoce şi excizia la timp conduc la o rată de vindecare de 90% în cazul pacienţilor cu melanom. Chiar dacă nu te arzi niciodată după o zi de plajă, nu eşti ferit în totalitate de nocivitatea ultravioletelor, menționează dr. Monica Costescu.