Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul leucemiei

Tratamentul leucemiei

01 iulie 2015    
Leucemia este o afecţiune malignă a sângelui, ce se caracterizează prin acumularea excesivă de celulele precursoare globulelor albe.
 
Leucemia prezintă o incidenţă în rândul adulţilor de 10 ori mai mare decât în rândul copiilor. Aproximativ 70% dintre leucemii se declanşează după vârsta de 50 ani şi până la 85% din leucemiile copilului sunt de tip acut.
 

Leucemia - Tratament

 
Leucemia poate fi tratată cu succes atunci când este depistată într-un stadiu incipient. Tratamentul leucemiei variază, în funcţie de tipul bolii, stadiul în care se află afecţiunea, vârsta şi starea generală de sănătate a pacientului. Scopul tratamentului este acela de a distruge celulele canceroase şi a permite celulelor sănătoase să se formeze în măduva osoasă.

Tratamentul leucemiei - Chimioterapia

Tratamentul leucemiei implică, de cele mai multe ori, utilizarea chimioterapiei. Chimioterapia vizezază folosireaagenţilor chimici pentru distrugerea celulelor canceroase. Aceasta este principala metodă terapeutică în leucemii. În funcţie de tipul leucemiei, se utilizează un singur agent terapeutic sau o combinaţie. Celulele cu multiplicare rapidă sunt deseori mai sensibile la efectele chimioterapiei. Chimioterapia duce la apariţia stărilor de greaţă, vărsături, oboseală, scăderea poftei de mâncare şi căderea părului.
 

Tratamentul leucemiei – Radioterapia

 
Tratamentul leucemiei presupune, în unele cazuri, şi folosirea radioterapiei. Radioterapia distruge celulele leucemice canceroase prin utilizarea razelor X, în combinaţie cu alte raze cu energie înaltă. Radioterapia distruge celulele maligne şi opreşte răspândirea lor în organism. Efectele secundare ale tratamentului de acest tip pot fi controlate, radioterapia vizând doar ţesuturile afectate de boală, celelalte zone fiind protejate.
 

Tratamentul leucemiei – Transplantul de măduvă osoasă

 
Tratamentul leucemiei implică, în cazurile grave (leucemiile acute) transplantul de măduvă osoasă.
 
Prin această procedură, măduva osoasă afectată a pacientului este înlocuită cu una sănătoasă. Această măduvă este prelevată de la un donator compatibil.
 
În situaţiile în care afecţiunea răspunde la tratamente anterioare şi se înregistrează o remisie completă, se poate realiza şi un transplant autolog de măduvă (de la pacient) pentru a stopa eventualele recidive.
 

Tratamentul leucemiei – Transplantul de celule stem

 
Tratamentul leucemiei poate implica şi transplantul de celule stem. Celulele stem sunt celule cu posibilitate de transformare în orice fel de tip de ţesut.
 
Celulele stem acţionează prin regenerarea măduvei osoase bolnave şi prin repararea şi înlocuirea ţesuturilor afectate de boală. Specialistul poate indica aşadar, transplantul de celule stem pentru repopularea măduvei spinării cu celule sănătoase.
 

Alte metode de tratare a leucemiei

Leucemia poate fi tratată şi prin folosirea anticorpilor specifici sau a unui agent antiviral care opreşte răspândirea celulelor leucemice şi susţine sistemul imun.