Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Meniere

Boala Meniere

16 iulie 2015    

 Boala Meniere sau Sindromul Meniere reprezintă o afecţiune a urechii interne ce cauzează episoade spontane de vertigo - senzaţia de ameţeală - însoţite de pierderi parţiale sau totale de auz, iar câteodată cu senzaţia creşterii presiunii în ureche.

Boala Meniere - Simptome

Boala Méniére este o afecţiune vestibulară ce produce un set de simptome recurente ca urmare a acumulării unor mari cantităţi de fluid numit endolimfă la nivelul urechii interne.
 
În timpul crizei, la urechea bolnavă apar vâjâituri, ţiuieli, auzul scade, senzaţii de ameţeală, de greaţă, vărsături, transpiraţii, paloare.
 
Durata unei crize este de obicei de câteva ore, iar odată cu remiterea episodului acut, auzul se îmbunătăţeşte, iar cu fiecare atac, pierderea auzului este mai pregnantă.
 
Atacurile pentru boala Méniére variază în frecvenţă şi severitate. Pot să apară de mai multe ori pe săptămână sau distanţate la intervale de săptămâni, luni, chiar ani.
 
Simptomele bolii Meniere pot să dispară fără să mai apară vreodată sau pot deveni atât de severe încât să fie invalidante.
 
Perioada dintre două episoade poate fi la unele persoane complet asimptomatică, în timp ce altele prezintă unele simptome ca tulburări de echilibru, dificultate în mişcarea capului.
 

Boala Meniere - Cauze

Cauzele bolii Meniere sunt variate. Astfel, infecţiile acute sau cronice (sifilis, paludism, oreion, febra tifoida etc), intoxicaţiile (alcool, tutun, plumb), tulburările vasculare (arterioscleroză, spasme, hemoragii) pot conduce la Boala Meniere.
 
Boala Méniére afectează ambele sexe în mod egal, iar debutul este mai frecvent după vârsta de 50 de ani.
 

Boala Méniére - Tratament

Medicul ORL-ist va diagnostica afecţiunea şi va recomanda către o metodă medicamentoasă sau chirurgicală, în funcţie de severitatea afecţiunii şi de răspunsul la tratament. 
 
Pe lângă repausul la pat, tratamentul medicamentos se bazează pe diazepam, promethazină, meclizină, dietă redusă în sodiu, diuretice, agenţi deshidratanţi.
 
Un tratament mai agresiv al bolii Méniére îl reprezintă chirurgia pentru a scădea presiunea din urechea internă sau de a distruge urechea internă sau nervul vestibular, astfel încât impulsurile legate de echilibru nu se mai transmit către creier.
 
Cei cu această afecţiune nu au voie să consume cafea, tutun, sare, alcool.