Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diagnosticul si tratamentul faringitelor streptococice

Diagnosticul si tratamentul faringitelor streptococice

15 iulie 2015    

Bacteriile sunt responsabile pentru aproximativ 5-10% dintre cazurile de faringită.

Faringita - Incidenţa şi etiologie

 
În fiecare zi, medicii de familie pot să trateze cel puţin un pacient cu o durere în gât.
Aproximativ 30-65% dintre cazuri sunt faringite idiopatice şi 30-60% au o etiologie virală (rhinovirus, adenovirus şi multe altele).
Numai 5-10% dintre inflamaţiile gâtului sunt cauzate de bacterii, streptococul de grupul A beta-hemolitic fiind cea mai comună etiologie bacteriană.
 
Alte bacterii care pot produce, ocazional, faringită sunt streptococii de grup C şi G, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae şi Arcanobacterium haemolyticus.

Faringita cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A, are o perioadă de incubaţie de două până la cinci zile şi este cel mai frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani. Boala poate să apară în grupuri şi este diagnosticată de cele mai multe ori iarna şi primăvara.

Streptococii din grupa A beta-hemolitică sunt în mod obişnuit răspândiţi direct de la persoană la persoana de contact, cel mai probabil prin intermediul picăturilor de salivă sau secreţiilor nazale.

Creşteri de transmisie, precum şi izbucniri de faringită streptococică sunt comune în instituţii, centre militare, şcoli şi familii. Focare umane care rezultă din contaminarea produselor alimentare în perioada de pregătire au fost, de asemenea raportate.

Faringita - Diagnostic

Streptococii betahemolitici din grupul A sunt cea mai comună cauză a faringitelor bacteriene. Faringitele bacteriene pot fi diagnosticate dacă testul de detectare rapidă a antigenului iese pozitiv şi constituie dovadă pentru tratament.

Un test negativ ar trebui să fie urmat de o confirmare a streptococului în cultură, atunci când este puternic suspectat.

Faringita - Tratament

Tratamentul include obiective de prevenire a faringitelor purulent nonsupurative şi a complicaţiilor, de reducere a semnelor clinice şi a simptomelor şi minimizarea efectelor adverse antimicrobiene.
 
Selecţia antibioticelor necesită luarea în consideraţie a alergiilor pe care le pot prezenta pacienţii, a eficacităţii clinice şi bacteriologice, frecvenţa de administrare, durata tratamentului, reacţiile adverse potenţiale, respectarea tratamentului şi costul terapiei.

Faringita - Tratamente alternative

 
Tratamentele alternative pentru faringite trebuie să fie utilizate la pacienţii cu alergie la penicilină sau cu probleme de respectare a tratamentului cu penicilină sau în cazul în care tratamentul a eşuat.
 
Pacienţilor care nu răspund la tratamentul iniţial trebuie să li se administreze antimicrobiene.