Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Glosita

Glosita

29 iulie 2015    

Glosita este o inflamaţie a limbii care se manifestă printr-o înroşire şi o durere la nivelul limbii şi printr-o atrofiere a papilelor gustative. Glosita poate fi un simptom al unei carenţe de vitamine sau al unei alte boli.

Glosita - Cauze

Glosita poate avea mai multe cauze: răni provocate în urma zgârierii limbi, expunerea la substanţe iritante, reacţii alergice la materialele din care sunt confecţionate protezele, la anumite medicamente, la coloranţii alimentari, pastă de dinţi, infecţia cu virusul Herpes Simplex sau infecţii bacteriene de genul Candida; carenţă de vitamina B, sifilis, afecţiuni precum anemie feriprivă, anemie pernicioasă, lichen plan oral, eritem multiform, ulcere aftoase, penfigus vulgar.

Glosita - Simptome

Simptome glositei includ limbă umflată, roşie, durere la nivelul limbii şi dificultate în a mesteca şi înghiţi alimentele. Limba devine netedă iar papilele gustative nu mai sunt evidente.

Glosita - Clasificare

Tipuri de glosită includ glusita acută ce reprezintă o generalizare pe toată limba sau sunt localizate într-un anumit punct al acesteia ce apare din cauza intoxicaţiilor sau a scarlatinei, iar cele localizate apar din pricina unui dinte sau a unei protezei dentare, dar şi glosita cronică, ce apare în urma infecţiei cu Candida albicans, dar şi din cauza consumului de tutun şi a modificării acidităţii gurii.
 
De asemenea, mai sunt glosite apărute în urma unei anemii sau a carenţei de vitamina B, dar şi a infecţiei cu sifilis. Ocazional, glosita poate ereditară.

Glosita - Diagnostic

Diagnosticul glositei se pune în urma unei consultaţii la cabinetul stomatologic, prin examinarea aspectului limbii, descoperirea inflamaţiei acesteia şi modificarea de culoare şi aspect.

Glosita - Tratament

Tratament glositei se bazează pe clătiri cu antiseptice, medicamente antibiotice, antifungice şi ungeri ale limbii cu glicerină boraxată. Se pot prescrie corticosteroizi pentru a reduce inflamaţia.
În unele cazuri, inflamaţia poate fi intensă, limba blocând căile aerine, condiţie ce necesită tratament medical imediat.
 
Scopul tratamentului este de a reduce inflamaţia.
 
Tratamentul nu necesită, de regulă, spitalizarea doar în cazul unei inflamaţii puternice.
 
În cazurile blânde, se recomandă doar aplicaţii topice cortizonice.