Info SănătateaTV.ro: Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos
Vineri, 21 oct 2016      17:50
Laringita duce la pierderea vocii

Laringita duce la pierderea vocii

20 iulie 2015    
Laringita este o inflamaţie a mucoasei laringiene, superficială la adult şi mai gravă la copil, având în vedere particularităţile anatomice ale laringelui copilului, ca şi aptitudinea mai redusă a acestuia de a expulza secreţiile prin tuse.
 

Laringita - Cauze

Orice provoacă edemul corzilor vocale poate duce la laringită. Pe primul loc se află virusurile, deşi frecvent sunt responsabile şi bacteriile. Alergiile şi expunerea la anumite toxine sau substanţe chimice agresive pot, de asemenea, provoca edemul corzilor vocale. Suprasolicitarea este o altă cauză frecventă despre care pot depune mărturie mulţi cântăreţi de rock şi microbişti surescitaţi. În cazuri rare, laringita apare ca urmare a unor tumori (numite noduli sau nodozităţi), care se dezvoltă pe sau în jurul corzilor vocale.
 

Laringita - Simptome

Răguşeala şi pierderea vocii, durere la vorbire, gâdilaturi şi senzaţie de răceală în gât, nevoia permanentă de a vă ”drege vocea” sau pierderea vocii, însoţită de gripă, răceală sau pneumonie, însoţite sau nu de febră sunt semne ale laringitei.
 

Laringita - Tratament

 
Laringita virală dispare de la sine. Laringita virală dispare de obicei de la sine în câteva zile, fără nici un fel de tratament. Din această cauză, laringita persistentă este un semnal ce vă avertizează că răguşeală şi gâdiliturile în gât vă pot fi provocate de altceva decât de un virus.
 
Dacă diagnosticul este de laringită virală, puteţi să vă amelioraţi simptomele până când organismul scapă de virus. Totuşi, dacă un medic stabileşte că aveţi o infecţie bacteriană, vi se vor da cel mai probabil antibiotice. Urmaţi întregul tratament, de obicei 7-10 zile chiar dacă vă simţiţi imediat mai bine. Întreruperea prematură a tratamentului poate provoca o infecţie mai gravă mai târziu.
 
În cele mai multe alergii, medicii prescriu de obicei antihistaminice, care micşorează edemul şi inflamaţia. Pentru reacţiile alergice grave în timpul cărora puteţi avea greutăţi la respiraţie, medicul vă poate prescrie o medicaţie steroidiană sistemică. Dacă laringita este provocată de simpla suprasolicitare, nu este nevoie de nici o medicaţie. În acest caz, cea mai bună soluţie este să vă lăsaţi vocea în repaus.
 
Un studiu recent al remediilor tradiţionale chinezeşti a descoperit că mulţi pacienţi cu laringită sau tonsilită au avut beneficii în urma acupuncturii. Consultaţi un specialist în acupunctura pentru un tratament adecvat.
 

Salvie roșie, în laringită

Pentru a ajuta recuperarea vocii, încercaţi gargara cu un ceai făcut din salvie roşie, cătină sau coajă de stejar alb. Se consideră că o tinctură de echinacea din oră în oră timp de două zile, ar ajuta la stimularea sistemului imun. Amestecaţi 10 picături de tinctură într-un pahar cu apă şi înghiţiţi-le.
 

Sfaturi utile

- Odihniţi-vă corpul în acelaşi timp cu vocea. Vorbiţi în şoaptă şi numai dacă trebuie.
- Nu vă solicitaţi deloc corzile vocale.
- Beţi multe lichide, de exemplu apă sau ceai amestecat cu puţină miere sau lămâie.
- Inhalaţi aburi dintr-un vas cu apă clocotită.
- Aplicaţi-vă comprese calde pe gât.
 
Sursa: Volumul ”Medicina de Familie”

 

Societatea Romana de microbiologie