Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      04:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neurinomul acustic, o afectiune benigna rara

Neurinomul acustic, o afectiune benigna rara

31 iulie 2015    

Neurinoamele acustice sau schwanoamele vestibulare sunt afecţiuni benigne destul de rar întâlnite. Cu toate acestea, astfel de tumori reprezintă aproximativ 10% din totalitatea neoplasmelor intracraniene la adult.

O astfel de tumoare se dezvoltă în general la baza creieului şi afectează mai ales rădăcinile nervilor spinali. Astfel pot apărea radiculopatiile sau compresiunile de măduvă spinală. Altfel spus, neurinomul acustic implică toate celulele mielino-formatoare, care fac legătura între ureche şi creier şi are, totodată, o dezvoltare lentă. Practic, acesta este şi motivul pentru care această boală se face simţită după vârsta de 30 de ani.

Neurinomul acustic - Cauze

Neurinoamele acustice sunt cauzate de existenţa unui defect în genele cu funcţie special în controlul proceselor tumorale, respectiv îngenele antioncogene, însă nu se ştie cu exactitate ce anume determină funcţionarea anormală a acestor gene.
 
De asemenea, astfel de neurinoame pot apărea şi în contextul unei afecţiuni genetice numite neurofibromatoza Recklinghausen, iar în acest caz se poate deosebi un neurinom acustic sporadic sau neurinom de tip 1, care se dezvoltă în general la vârsta adultă.
De asemenea, tipul 2 al afecţiunii apare în momentul în care există o afectare bilaterală şi, în general, se face prezent înainte de vârsta de 21 de ani.

Neurinomul acustic - Simptome

În ceea ce priveşte simptomele afecţiunii, acestea diferă în funcţie de mărimea tumorii şi de rădăcina nervoasă atinsă.
 
Aşadar, persoanele cu neurinom acustic pot prezenta vertij, ţiuit intens în urechea afectată, deficit de auz şi chiar pierderea auzului, dar şi stări de ameţeală, cefalee, amorţeli la nivelul diverselor regiuni ale feţei sau la nivelul urechilor, dificultăţi în înţelegerea limbajului vorbit şi tulburări temporare ale percepţiei vizuale.
 
În cazul în care sunt afectaţi şi alţi nervi cranieni, atunci pacientul se poate confrunta cu un deficit sensorial, un deficit de secreţie glandular, afectarea tonusului facial, pierderea gustului sau tulburări de deglutiţie.
 
Mai mult decât atât, în momentul în care tumorile ating dimensiuni foarte mari se ajunge la o creştere a presiunii intracraniene.
 
Această presiune poate fi recunoscută după simptome precum vărsăturile în jet, alterarea stării de conştienţă, durerile foarte mari de cap, pupile dilatate unilateral şi stare de somnolenţă.

Neurinomul acustic - Diagnostic

Neurinomul acustic poate fi diagnosticat în urma unui set de analize ce poate include o anamneză completă care să evidenţieze existenţa în familie a unor boli genetice, un examen fizic general şi teste imagistice.

Neurinomul acustic - Tratament

În urma stabilirii cu exactitate a prezenţei acestei tumori, neurinomul acustic se poate trata fie prin excizia chirurgicală fie prin oprirea extensiei prin radioterapie stereotaxică şi prin observarea serial a pacientului.

Neurinomul acustic - Complicaţii

Deşi neurinoamele sunt tumori benigne şi, prin urmare, nu au capacitatea de a metastaza în alte organe şi sisteme ale organismului, totuşi pot apărea şi complicaţii postoperatorii.
Acestea apar în general la persoanele în vârstă, care prezintă tumori voluminoase.
Pe de altă parte, se pot face prezente şi meningita, hipotonia facială, pierderea auzului, dificultăţi în menţinerea echilibrului sau cefalee persistentă.