Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Otita externa – Metode de prevenire si tratament

Otita externa – Metode de prevenire si tratament

13 iulie 2015    
Otita reprezintă inflamaţia urechii determinată de o infecţie. Sunt mai multe tipuri de otită în funcţie de localizarea acesteia.
 
Otita externă se manifestă, aşa cum indică şi numele, prin inflamarea urechii externe.
 

Ce este otita externă?

 
Otita externă reprezintă inflamaţia acută sau cronică a pavilionului urechii, mai exact a epidermei care acoperă partea cartilaginoasă a acestuia şi partea osoasă în interiorul acestuia. Infecţia se instalează adesea şi la nivelul conductului auditiv extern până la timpan.
 

Otita externă - Factori favorizanţi

 
Otita externă apare cel mai frecvent prin expunerea îndelungată la umiditate crescută, de aceea se consideră că cel mai propice sezon pentru instalarea inflamaţiei la nivelul urechii externe este vara. Băile frecvente şi înotul în mare sau piscină favorizează înmulţirea bacteriilor care generează infecţia.
 
Prin stagnarea apei în interiorul canalului auditiv, pielea care căptuşeşte pavilionul se înmoaie. Streptococcus şi staphylococcus au o predilecţie specială pentru proliferare în condiţiile de umiditate crescută.  
 
Alţi factori care favorizează apariţia otitei externă sunt suprainfecţia unei eczeme localizate la nivelul conductului auditiv ca urmare băilor în ape poluate, folosirea excesivă a beţişoarelor cu vată în curăţirea urechilor, sistemul imunitar slăbit etc.
 

Otita externă - Simptome şi manifestări 

 
Otita externă se manifestă prin: prurit (senzaţii de mâncărime), senzaţii de arsură sau de ureche plină, slăbirea acuităţii auzului, îngustarea conductului auditiv extern, umflarea conductului auditiv, purulenţe, inflamarea glandelor din jurul gâtului.
 

Otita externă - Metode de tratament 

 
Intervenţia rapidă în cazul otitei externe este necesară pentru a stopa simptomele şi extinderile infecţiei.
 
Administrarea analgezicilor pentru ameliorarea durerii, curăţarea urechii şi administrarea locală a soluţiilor prescrise de medicul specialist ORL, antibiotice sau corticoseroizi, sunt metodele principale de intervenţie în cazul otitei externe.
 
În cazurile mai grave de infecţie a urechii externe, se vor dovedi necesare antibioterapiile intense.
 
Otita externă malignă este cea mai gravă formă a acestei afecţiuni, iar persoanele care suferă de diabet sau cei cu un sistem imunitar deficitar sunt cei mai expuşi la aceasta. Specific acestei forme de otită este inflamaţia ţesutului osos de la nivelul pavilionului. Pentru vindecarea acesteia, este necesară spitalizarea şi supravegherea medicală.
 

Otita externă - Complicaţii 

 
Ignorarea infecţiei conduce invariabil spre complicaţii cum ar fi obstrucţia conductului auditiv extern şi infecţia oaselor de la nivelul feţei.
 

Otita externă - Prevenţie

 
Prevenirea otitei externe este cea mai eficientă metodă de „tratament”. Înainte de a vă băga în apă ar trebui să utilizaţi dopuri pentru urechi sau să vă administraţi local picături de alcool pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. 
 
Utilizarea beţişoarelor pentru curăţarea interiorului urechilor este prohibită deoarece acestea nu fac decât să împingă cerumenul către membrana timpanică, fapt ce poate duce la scăderea acuităţii auzului, la perforarea timpanului, traumatisme ale conductului auditiv extern, otite externe etc.
 
Curăţarea urechilor se poate realiza atunci când se constată prezenţa unor dopuri de ceară în interiorul acestora cu ajutorul unui medic. 
 
Dacă pielea pavilionului este uscată, aceasta va fi şi mai mult expusă la infecţii, astfel că pentru protejarea acestuia se recomandă administrarea locală a uleiurilor minerale sub formă de picături.