SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
ticker

Ce sunt polipii nazali?

Când mucoasa care căptuşeşte interiorul nasului se inflamează se poate uneori destinde în cavitatea nazală, formând protuberanțe numite polipi nazali. Polipii nazali arată ca nişte mici boabe de struguri perlate. Deşi neprimejdioşi, înfundă deseori pasajele nazale, făcând respiraţia dificilă şi uneori afectând simţul mirosului. Dacă polipii nazali blochează orificiul dintre cavitatea nazală şi unul dintre sinusuri pot apărea dureri.

Polipii nazali - Cauze

Polipii nazali sunt provocaţi de o inflamaţie cronică a mucoasei ce căptuşeşte nasul.
 
Cei cu alergii cronice şi infecţii ale sinusurilor au riscul cel mai mare de a face polipi. Copiii cu fibroză chistică au, de asemenea, tendinţa de a face polipi nazali. În plus, utilizarea excesivă a aspirinei sau altor medicamente cu salicilaţi poate determina formarea polipilor nazali.

Polipii nazali - Simptome

 
Simptomele polipilor nazali: blocaj cronic al pasajelor nazale, dificultăţi la respiraţia pe nas, dificultăţi de miros, durere de cap, sângerări din nas.
 
S-ar putea observa într-o oglindă în timp ce se proiectează lumină pe nări; arată ca nişte proeminenţe gri, ca perlele.

Polipii nazali - Diagnostic

Medicul va examina interiorul nasului cu un instrument medical special numit specul nazal. Dacă se pune diagnosticul de polipi nazali la un copil, pot fi necesare teste suplimentare pentru a elimina posibilitatea fibrozei chistice.

Polipii nazali - Tratament

Singura cale de a scăpa complet de polipii nazali este îndepărtarea lor chirurgicală.
 
Polipii recidivează însă frecvent, astfel încât este important să se ia măsuri preventive pentru controlul sau tratamentul alergiilor cronice sau a infecţiilor sinusale ce determină, de obicei, formarea lor.
 
Pentru a reduce temporar polipii nazali, se poate prescrie un corticosteroid, fie injectând direct medicamentul în polipi, fie pulverizându-l (spray) în nări. De asemenea, se pot folosi medicamente pentru a trata cauza primară a formării polipilor nazali: antihistaminic pentru alergii sau un antibiotic pentru sinuzite.
 
Dacă polipii nazali sunt cauza unui disconfort serios sau produc probleme în respiraţie, medicul ar putea recomanda îndepărtarea lor printr-o intervenţie chirurgicală. Operaţia, care utilizează un laţ de sârmă pentru rezecţia polipului, este considerată o intervenţie chirurgicală de importanţă minoră şi se face de obicei sub anestezie locală.
 
Din cauza faptului că polipii nazali reapar adesea s-ar putea să fie necesară repetarea acestei operaţii. În cazurile foarte persistente, trebuie extirpată şi mucoasa sinusală ce generează polipii, porţiunile de sinusuri unde se formează aceştia trebuie înlăturate. Această operaţie necesită anestezia generală.
 
Pentru a contribui la descongestionarea unui nas înfundat şi inhibarea edemului şi apariţiei polipilor la nivelul mucoasei nazale, se recomandă băi, duşuri fierbinţi sau inhalaţiile cu aburi.
 
Trebuie evitată aspirina, berea, vinul şi băuturile aperitive ce conţin tiramină şi tanin, substanţe ce stimulează edemul mucoasei nazale şi astfel formarea polipilor nazali. Se recomandămulte lichide pentru a menţine mucoasa nazală umedă şi sănătoasă.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”
 
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail:NOTA: Informaţiile de pe site-ul www.sanatateatv.ro sunt numai pentru informare şi utilizare generală şi nu sunt destinate să rezolve nicio situaţie specifică. Site-ul www.sanatateatv.ro, informaţiile şi materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare din partea SC SANATATEA PRESS GROUP SRL şi nu sunt destinate folosirii de către utilizatori în vederea luării unor decizii medicale. Utilizatorii sunt responsabili pentru toate riscurile sau rezultatele utilizării site-ului www.sanatateatv.ro. SC SANATATEA PRESS GROUP SRL se va asigura în mod rezonabil că informaţiile pe care le furnizează sunt exacte, în momentul adăugării lor pe site. Vă rugăm să reţineţi: SC SANATATEA PRESS GROUP SRL nu poate garanta exactitatea informaţiilor şi nu va răspunde pentru nicio pierdere sau pagubă suferită ca urmare a utilizării acestor informaţii.