Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Surditatea congenitala

Surditatea congenitala

28 iulie 2015    

Auzul reprezintă unul dintre simţurile fundamentale ale omului. Alterarea funcţiei auditive produce tulburări în orientarea din mediul înconjurător, dar mai ales dificultăţi de interrelaţionare. Scăderea auzului, denumită şi surditate (sau hipoacuzie) poate avea cauze multiple.

Hipoacuzia congenitală - Generalităţi

Hipoacuzia copilului constituie o preocupare aparte a medicinii deoarece, spre deosebire de adult, pierderea de auz suferită la o vârstă fragedă influenţează într-un mod decisiv formarea intelectuală şi psihologică a copilului.
 
Surditatea (hipoacuzia) copilului se manifestă, în principal, prin semne generale care trebuie recunoscute, în principal, de familie: tulburări de limbaj, tulburări de dezvoltare intelectuală şi tulburări psihoafective.
 
Copilul hipoacuzic nu poate acumula bagajul de cuvinte necesar vorbirii şi nu-şi formează automatismele nervoase necesare limbajului. Defecţiunea de vorbire este cu atât mai severă cu cât surditatea copilului se instalează mai devreme. Surdităţile congenitale şi cele apărute după naştere, până la vârsta de 2-3 ani, fiind vârsta de însuşire a limbajului, produc surdomutitate.
 
De asememea, copiii hipoacuzici nu-şi pot forma şi dezvolta gândirea conceptuală, lipsindu-le reprezentarea acustică a cuvintelor vorbite. Copilul surd are un sentiment de izolare, anturajul i se pare străin şi ostil. Copiii cu hipoacuzie uşoară pot fi descoperiţi la şcoală.
 
Surditatea (hipoacuzia) copilului poate fi genetică sau de altă natură, se pot manifesta de la naştere, în cazul surdităţii congenitale, sau se pot manifesta tardiv.

Hipoacuzia congenitală - Incidenţa 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, hipoacuzia se întâlneşte la peste 1 milion de oameni. 
Referitor la hipoacuzia congenitală, datele susţin că 1 din 300 de copii prezintă o hipoacuzie congenitală uşoară, iar 1 din 1000 de copii vor prezenta la vârsta adultă hipoacuzie congenitală severă. 
 

Hipoacuzia congenitală - Cauze

 
Prezenţa hipoacuziei şi la alţi membri ai familiei constituie un element important în stabilirea unei cauze genetice. Printre cauzele de natură genetică sunt incluse: toxoplasmoza, virusul rubeolic, citomegalovirusul, virusul herpetic, infecţiile intrauterine, medicamentele ototoxice administrate gravidei în timpul sarcinii.
 
 
Testarea auzului permite stabilirea tipului de surditate, gravitatea acesteia şi orientarea asupra tratamentului. Examenul auditiv la sugari şi la copiii mici este foarte dificil din cauza posibilităţii reduse de cooperare, cât şi din cauza stării de frică indusă de manevrele şi aparatele de testare.
 

Hipoacuzia congenitală - Tratament

Tratamentul hipoacuziei este, în primul rând profilactic, prin combaterea tuturor cauzelor posibile. O latură importantă a terapiei o poate reprezenta reeducarea în centre speciale, în sensul câştigării sau menţinerii limbajului. Unele cazuri pot beneficia de tratament medicamentos sau chirurgical, iar în alte situaţii protezarea aditivă sau implantul cohlear pot compensa funcţia auditivă.
 
Rezultatele cele mai bune se obţin când copilul se prezintă la medic după primele semne care pot sugera o scădere a auzului.
Cu cât vin mai tarziu, cu atât tratamentul este mai îndelungat, mai costisitor şi cu rezultate funcţionale mai slabe.