Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ulcerul aftos

Ulcerul aftos

29 iulie 2015    
Ulcerul aftos sau aftele bucale, se manifestă prin leziuni în cavitatea bucală, ca o senzaţie de arsură sau mâncărime.
 
Aproximativ 20% din populaţie a avut sau are la un moment acest tip de afecţiune. Leziunea respectivă este resimţită cu atât mai acut cu cât de zona respectivă se ating alimente sau fructe acide.

Ulcerul aftos - Generalităţi

Leziunile ulcerului aftos reprezinta pierderea sau eroziunea unei părţi de ţesut din interiorul cavităţii bucale gurii şi pot apărea oriunde pe mucoasa cavităţii bucale, dar preponderent pe zonele mobile ale cavităţii bucale, cum ar fi pe obraji, la baza gingiei sau pe limbă.
 
În general aceste leziuni se vindecă în aproximativ două săptămâni fără să rămână cicatrice.
Rareori sunt însoţite de febră sau asociate cu alte boli, precum  boala Crohn, boala celiacă, boala Bechcet, lupusul eritematos sistemic, sifilis, tuberculoza, diabetul zaharat, cancer la buză, infecţia HIV/SIDA, însă incidenţa apariţiei variază considerabil.

Ulcerul aftos - Patogenie

Leziunile ulcerului aftos pot varia, cea mai mare frecvenţă – 80%, sunt reprezentate de leziunile minore care se vindecă într-un interval de 7-10 zile şi au un diametru care variază între 1 şi 10 mm şi reprezintă aproximativ 80% din cazurile de ulcerul aftos.  
 
Leziunile majore au un diametru mai mare de 10mm şi vindecarea durează între 10 şi 30 de zile, în urmă rămânând cicatrice şi ulcerele herpetiforme care sunt formate dintr-o grupare de leziuni cu diametrul mai mic de 3mm şi care au durata de vindecare între 7 şi 10 zile.
 
Femeile sunt afectate mai des decât bărbaţii şi apar de obicei la grupele de vârstă între 10 şi 40 de ani, au un caracter recurent şi apar din ce în ce mai rar la vârsta adultă.

Ulcerul aftos - Cauze

Cauza ulcerului aftos nu este cunoscută dar se presupune a fi multifactorială: leziunea mecanică (muşcatul accidental de obraz), igienă orală precară, manifestarea unei reacţii alergice la anumite alimente, declanşarea unei reacţii alergice la un anumit tip de bacterie din cavitatea bucală, medicamente, substanţe chimice sau boli infecţioase (herpes, candidoză).
 
Apar de obicei la persoanele cu un sistem imun deficitar.
 
De asemenea, printre factorii declanşatori pot fi lipsa unor vitamine, stres, lezarea mucoasei prin periaj, proteze dentare sau alimente fierbinţi, bolile autoimmune sau perioada menstruaţiei.

Ulcerul aftos - Tratament

Nu există tratament care să le prevină apariţia sau recurenţa ulcerului aftos, se pot adopta doar măsuri care să includă evitarea atingerii respectivelor leziuni cu băuturi, alimente, periaj puternic, aparate dentare.
Nu este posibilă scurtarea timpului de evoluţie, dar pot fi ameliorate simptomele şi redus riscul apariţiei de complicaţii.
 
Se recomandă un consult medical dacă ulcerele aftoase nu dispar în câteva zile (aproximativ 2 săptămâni) sau dacă reapariţia acestora este foarte frecventă.