Info SănătateaTV.ro: Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      09:45
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Chistul Baker: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Chistul Baker: cauze, simptome, diagnostic si tratament

07 august 2015    

Chistul Baker este un chist care conţine un fluid ce cauzează umflături şi un sentiment de tensiune asupra genunchiului. Durerea se poate accentua în momentul în care muşchii se contractă sau când genunchiul este întins. Durerea se intensifică şi în perioadele de activitate.

Chistul Baker este cel mai adesea rezultatul unei afecţiuni care priveşte articulaţia genunchiului, cum ar fi artrita sau ruperea cartilajului. Ambele afecţiuni fac ca genunchiul să producă prea mult fluid ceea ce poate duce la chistul Baker.
 
Chiar dacă chistul Baker duce la umflarea genunchiului şi este asociat cu starea de disconfort, tratarea problemei de fond uşurează suferinţa pacientului.

Chistul Baker - Cauze

Cartilajele şi tendoanele din genunchi se bazează pe un fluid lubrifiant numit lichid sinovial. Acest fluid face ca piciorul să se mişte lejer şi să reducă fricţiunea între părţile genunchiului aflate în mişcare.
 
Lichidul sinovial circulă de-a lungul genunchiului şi circulă în interiorul şi în afara unor ţesuturi sub forma unor săculeţi situaţi în genunchi. Un sistem de tipul unei valve este situat între articulaţia genunchiului şi bursa gastrocnemio-membranoasă.
 
Acesta reglează cantitatea de lichid sinovial care intră şi iese din bursa gastrocnemio-membranoasă. Uneori însă genunchiul produce prea mult lichid sinovial ceea ce are ca rezultat o formaţiune lichidă în bursa gastrocnemia-membranoasă ce poartă numele de chist Baker.  Această formaţiune poate fi cauzată de:
 
·         Inflamarea articulaţiei genunchiului aşa cum se întâmplă în cazul numeroaselor tipuri de artrită
·         Lezarea genunchiului cum ar fi ruperea cartilajului

Când este indicat consultul de specialitate?

Dacă un pacient experimentează durere şi umflături dedesubtul genunchiului este necesară părerea unu medic care poate determina cauza.
 
Umflătura genunchiului poate fi semnul unei afecţiuni mai grave de tipul unei tumori sau a anevrismului popliteal, mai degrabă decât a unui chist Baker.

Chistul Baker - Simptome

În unele cazuri, chistul Baker nu cauzează niciun fel de suferinţă iar pacientul nici măcar nu-l poate observa. Dacă acesta experimentează semne şi simptome ale bolii, acestea apar sub următoarele forme:
 
·         Umflătură dedesubtul genunchiului şi câteodată a piciorului
·         Durere a genunchiului
·         Rigiditate
·         Textură similară cu a unui balon umplut cu apă

Chistul Baker - Complicaţii 

În cazuri foarte rare, chistul erupe iar lichidul sinovial se scurge în regiunea pulpei ceea ce are ca rezultat:
·         Durerea ascuţită în genunchi
·         Umflăturile
·         Înroşirea pulpei sau senzaţia că apa trece prin interiorul pulpei
 
Aceste semne şi simptome se aseamănă cu cele care sunt specifice acumulării de cheaguri de sânge în vena piciorului. Dacă un pacient prezintă înroşire şi umflături la nivelul pulpei, acesta are nevoie de o evaluare medicală de urgenţă.

Chistul Baker - Diagnostic

Chistul Baker poate fi diagnosticat în urma realizării unui examen fizic. Oricum, deoarece unele semne şi simptome ale chistului Baker le mimează pe cele ale unei afecţiuni mai grave cum ar fi cheagurile de sânge sau tumorile, doctorul poate recomanda realizarea unor teste imagistice noninvasive care includ:
 
·         Examenul cu ultrasunete
·         Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (IRM)

Chistul Baker - Tratament

În unele situaţii, nu este necesar niciun tratament pentru chistul Baker deoarece boala dispare de la sine. Dacă chistul este foarte mare şi provoacă multă durere, doctorul poate recomanda unul din următoarele tratamente:
 
·         Terapia fizică (aplicarea unei comprese reci reduce durerea şi umflăturile)
·         Drenajul fluidului (doctorul drenează lichidul din genunchi cu ajutorul unui ac)
·         Medicamentele  (corticosteroizii  - cortizonul care reduce inflamaţia). Acestea ameliorează durerea dar nu combat recurenţa chistului.
 
Dacă medicul este de părere că ruperea cartilajului cauzează producţia în exces de lichid sinovial, atunci el poate recomanda intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea sau repararea cartilajului rupt. La pacienţii care prezintă osteoartrită, chistul nu poate fi îndepărtat nici în situaţia în care medicul tratează afecţiunea de fond.
 
Dacă chistul nu se îmbunătăţeşte, cauzează durere şi interferează cu abilitatea de a mişca genunchiul sau dacă fluidul din chist revine şi stinghereşte funcţia genunchiului, atunci pacientul trebuie să fie supus unei evaluări pentru îndepărtarea chistului.