Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infarctul osos

Infarctul osos

14 iulie 2015    
Infarctul osos este o leziune a ţesutului osos apărută ca urmare a obturării arterei care irigă o zonă osoasă, blocând astfel circulaţia sangvină şi având drept rezultat distrugerea celulelor osoase.
Circulaţia sangvină poate fi întreruptă parţial sau complet din mai multe cauze, cea mai frecventă fiind fracturarea osului. Tromboza arterială poate fi cauza principală a infarctului osos. Totodată, mai este folosit şi termenul de osteonecroză (necroza osoasă).
 
Infarctul osos poate să nu provoace nicio tulburare dacă sectorul de os atins este redus însă atunci când se produce în apropierea unei articulaţii, are drept rezultat osteonecroza care provoacă o deformare a articulaţiei, ceea ce face necesară punerea unei proteze, deformaţia fiind necesară a se tratata prin chirurgie ortopedică.
Dacă osteonecroza afectează o zonă articulară, articulaţia se deformează şi devine dureroasă.
Osteonecroza poate afecta toate articulaţiile.
 

Osteonecroza - Cauze 

 
Osteonecroza apare ca urmare a unui traumatism (fractura colului femural, fractura semilunarei încheieturii mâinii) sau a unei hiperpresiuni osoase în cursul unor afecţiuni (diabet). De asemenea, persoanele care consumă alcool, cafea, tutun, cei care lucrează în stres, în mediu toxic, transplant renal, artrită, pancreatită, gută, hemofilie sau persoanele care au urmat tratamente pe bază de cortizon sunt categoriile cele mai predispuse riscului de a suferi un infarct osos.
 

Osteonecroza - Simptome

 
Durerea intensă are drept rezultat o diminuare a mobilităţii articulare (în special capul femural, cel al humerusului şi condilul intern al femurului).
 

Osteonecroza - Diagnostic 

 
Scanările tomografice sau rezonanţa magnetică pot fi căile principale în diagnosticarea infarctului osos la un stadiu incipient şi astfel reducerea severităţii complicaţiilor.
 

Osteonecroza - Tratament

 
Tratament infarctului osos în cazul în care osul necrozat nu este de sprijin constă în deplasarea pacientului cu ajutorul bastoanelor timp de câteva luni, iar dacă osul necrozat se află într-o zonă care suportă greutatea corpului (femur, tibie) se aplică o osteotomie (secţionarea osului) urmată de punerea unei proteze articulare.
 

Tratament medicamentos 

 
Pentru tratamentul medicamentos, medicul specialist poate recomanda antialgice, reducerea activităţii, repaus la pat şi alte măsuri de reducere a greutăţii- de fapt a greutăţii asupra tibiei şi femurului.
 
Osteonecroza afectează preponderent capul femural, provocând durere la nivelul şoldului. Osteonecroza afectează în special bărbaţii şi persoanele sub 50 ani.
Osteonecroza este progresivă, iar tratarea durează toată viaţa. Netratat, osul afectat se va dezintegra cu creşterea durerii şi a dizabilităţii.