Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Osteomalacia

Osteomalacia

13 iulie 2015    
Osteomalacia sau osteopatia decalcifiantă este o osteopatie generalizată a adultului.
Această afectare a adultului este echivalentul rahitismului întâlnit la copil.
 

Osteomalacia - Cauze şi mecanisme 

Osteopatia decalcifiantă apare ca urmare a unui defect de mineralizare a substanţei preosoase în principal în rândul femeilor adulte.
Acest lucru are drept rezultat scăderea vitezei de depunere osoasă, iar fronturile de calcificare sunt rarefiate din cauza scăderii nivelului de fosfor din sânge, deficitului de vitamină D, o mineralizare osoasă de proastă calitate, consecinţă a unui aport alimentar insuficient sau poate fi provocată de o intoxicaţie a osului cu unele substanţe.
 
Osteomalacia presupune decalcifierea osoasă a adultului şi a persoanelor în vârstă. Osteomalacia adultului se manifestă în corticala osoasă matură sau în ţesutul osos spongios, dar sunt respectate grosimea şi numărul de trasee osoase, spre deosebire de osteoporoză.
 
Înmuierea scheletului poate apărea şi în urma decalcifierii osoase prin fenomenul de îmbătrânire. Osteomalacia este frecventă în unele ţări slab dezvoltate economic, în special la femeile însărcinate şi la cele care alăptează.

Osteomalacia - Factori favorizanţi

 
Printre factorii care favorizează apariţia osteomalaciei se numără persoanele cu o piele închisă, sarcina, lipsa expunerii la soare, regimul alimentar vegetarian, alcoolismul, istoric familial de deficit de vitamină D, boli cronice (insuficienţă hepatică sau renală).

Osteomalacia - Simptome


Simptomele osteomalaciei includ slăbiciune musculară, dificultăţi la mers, dureri la nivelul braţelor, picoarelor, coloanei vertebrale, pelvisului şi în umeri, deformaţii ale scheletului sau ale dinţilor, care afectează în principal vertebrele, membrele inferioare şi bazinul, deficit de creştere, statură mică (nanism).
 

Osteomalacia - Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de osteomalacie se foloseşte biopsia osoasă şi examinarea histopatologică.

Osteomalacia - Diagnostic diferenţial 

 
Diagnosticul diferenţial se face cu: boala Paget, osteopetroza, osteoporoza, sindromul Jansen, deficitul sever de calciu, metastaze osoase etc. 

Osteomalacia - Tratament

 
Tratamentul osteomalaciei constă, în principal, în administrarea de vitamina D, responsabilă de menţinerea nivelelor normale de calciu şi fosfor în organism, care trebuie asociată cu un aport de calciu.

Vitamina D poate fi procurată din alimentaţie, dar ea este sintetizată ca urmare a expunerii la soare, deficitul de vitamină D este frecvent la persoanale vegetariene şi la sugarii alăptaţi exclusiv la sân, care nu primesc suplimente alimentare.
Medicamentele anticonvulsivante  accelerează metabolismul vitaminei D, mergând până la osteomalacie sau rahitism.

Osteomalacia - Prevenţie

Profilaxia osteomalaciei are în vedere consumul de alimente bogate în vitamină D, expunerea la soare, renunţarea la consumul excesiv de alcool, suplimente alimentare.