Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ruptura tendonului lui Achile, o leziune frecvent întalnita

Ruptura tendonului lui Achile, o leziune frecvent întalnita

31 iulie 2015    

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane au prezentat leziuni la nivelul membrelor inferioare.

Însă cea mai frecventă este ruptura tendonului lui Achile, acesta din urmă fiind şi cel mai mare tendon din corpul uman, făcând legătura între calcaneu sau osul călcâiului şi muşchii gambei sau muşchiul triceps sural.

De asemenea, tendonul lui Achile permite mişcarea de ridicare pe vârfuri sau, aşa cum o numesc specialiştii, mişcarea de flexie plantară a piciorului. De altfel, acest tendon poate suporta o greutate de până la câteva sute de kilograme, fapt ce îl face să fie foarte rezistent, dar şi foarte suprasolicitat.

Ruptura tendonului lui Achile, întâlnită mai des la bărbaţi


Ruptura tendonului lui Achile, de altfel şi cea mai frecventă leziune la nivelul acestuia, este mai des întâlnit la bărbaţii de vârstă medie şi la persoane înaintate în vârstă.

Pe lângă ruptura de tendon mai pot apărea şi alte afecţiuni ale acestei porţiuni achileane, precum tendinoze, tendinite sau peritendinite. Însă ruptura rămâne cea mai gravă dintre afecţiuni, aceasta având loc într-o zonă mai puţin vascularizată a calcaneului.
 
Ruptura poate apărea brusc în urma unei suprasolicitări, cum ar fi mişcarea de plecare de pe loc sau mişcarea de extensie a genunchiului şi piciorului sau în urma mai multor traumatisme mici şi repetate, care duc la inflamaţii.
 
Însă cum vascularizarea este deficitară, vindecarea leziunilor nu este posibilă şi în consecinţă se ajunge la ruptură achileană. Astfel, cel mai bine este să fim atenţi şi să evităm pe cât posibil traumatismele repetate ce pot duce la o astfel de leziune. În acest fel vom evita şi durerea brutală şi imobilizarea cauzată de rupturi.

Vindecarea spontană duce la un tendon mai lung

Atunci când vă confruntaţi cu o astfel de leziune cel mai bine ar fi să vă prezentaţi la medicul specialist pentru a determina exact cauza şi natura rupturii. În cazul în care nu vă prezentaţi la medic şi preferaţi să faceţi repaos câteva zile şi să nu vă mişcaţi piciorul afectat, atunci trebuie să ştiţi consecinţele.
 
Ruptura se poate vindeca şi singură, însă va rezulta un tendon mai lung. Şi asta din cauză că după câteva zile de la producerea rupturii, un ţesut cicatricial va umple spaţiul creat în urma rupturii.
 
Acest lucru va avea consecinţe destul de grave, persoana accidentată nemaifiind capabilă să se ridice pe vârfuri. De asemenea, un tendon mai lung va afecta atât mersul sau alergatul, cât şi procesul de urcare şi coborâre a scărilor.

Ruptura tendonului lui Achile se poate trata pe cale chirurgicală 

Tratamentul în cazul unei rupturi a tendonului lui Achile este cel chirurgical clasic sau prin tehnici minim invasive, după care urmează o perioadă mai lungă de mobilizare şi apoi de recuperare.
De asemenea, în cazul pacienţilor mai puţin activi, se poate aplica şi un tratament conservativ, ce constă în utilizarea unor orteze speciale, imobilizând astfel gamba.