Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Scolioza la copii

Scolioza la copii

20 iulie 2015    
Scolioza este în continuare un subiect controversat, factorii determinanţi ai acesteia nefiind complet elucidaţi.
 
Unii medici specialişti susţin că scolioza apare în primii ani de şcoală din cauza poziţiilor neadecvate pe care le adoptă copii în bancă. Cealaltă tabără susţiune că scolioza este prin excelenţă o afecţiune care se transmite ereditar sau care este cauzată de unele anomalii congenitale ale coloanei vertebrale.

Ce este scolioza?

Scolioza reprezintă deformările şi încurbările coloanei vertebrale în forma literei S sau a literei C. Devierea se petrece în plan frontal, dar se şi poate răsuci în jurul axului. Mulţi oameni au deviaţii uşoare ale coloanei vertebrale, dar nu sunt considerate a fi scolioze în cazurile în care curburile au mai puţin de 10 grade. Scolioza apare îndeosebi la nivelul coloanei toracice (în partea de mijloc a spatelui) sau la nivelul coloanei lombare (în partea de jos a spatelui). Dacă deviaţiile sunt mari, atunci pot apărea dureri disconfortante şi dificultăţi mari în respiraţie.

Scolioza şi copiii

Deformările coloanei vertebrale care se concretizează cu timpul în scolioze, se produc în timpul copilăriei, între 9 şi 11 ani. Medicii specialişti susţin că deformările coloanei vertebrale sunt în strânsă legătură cu primii ani de şcoală, adică primii ani de stat în bancă perioade mai lungi de timp.
Aceştia afirmă că scolioza este determinată de poziţia pe care o adoptă copilul în bancă în timpul orelor petrecute la şcoală.

Scolioza - Tipuri

Există două forme de scolioză care pot apărea la copii: scolioză structurată şi scolioză nestructurată. 
 
Scolioza structurată se caracterizează prin prezenţa unor curburi răsucite. Cauzele care determină apariţia scoliozei structurate nu sunt desluşite complet, însă anumite anomalii congenitale ale coloanei vertebrale sau diverse traumatisme şi infecţii pot favoriza apariţia acesteia.
Caracterul scoliozei structurate este ireversibil.
 
Coloana vertebrală mai poate lua şi forma scoliozei nestructurate, care este reversibilă, iar deviaţiile nu sunt răsucite şi nu crează complicaţii dacă se intervine în timp util. Apariţia acesteia este determinată fie de o apendicită acuta, fie de inegalitatea picioarelor. 

Scolioza la copil - Semne

Scolioza are de cele mai multe ori caracter idiopatic, adică nu se pot identifica factorii determinanţi. S-a constatat că una din cauzele cele mai importante cauze ale scoliozei este de sorginte genetică, manifestându-se însă în perioada de copilărie sau în adolescenţă. Însă simptomatologia specifică apare mai târziu, iar deformarea nu este tocmai evidentă pentru simţul comun. 
 
Posibilile dureri resimţite la nivelul coloanei vertebrale  în cazul copiilor cu scolioză sunt extrem de rar determinate de aceasta, fiind în mod real asociate cu tumori ale oaselor sau ale măduvei.
 
Semnele evidente ale deformării coloanei vertebrale la copil sunt poziţia diferită a umerilor sau a şoldurilor copilului (de exemplu, un umăr poate fi mai înalt decât celălalt, la fel şi în cazul şoldurilor uşor asimetrizate), proeminenţa accentuată a unui omoplat în raport cu celălalt, coastele sunt mai ridicate într-o parte decât în cealaltă, iar linia taliei este mai plată pe o parte.
 
Deşi scolioza nu se manifestă într-un mod evident la copil, este bine ca acesta să se supună unei examinări efectuate de un medic ortoped.
 

Scolioza la copii - Monitorizare

Dacă se constată prezenţa scoliozei la copilul dumneavoastră, atunci este recomandată monitorizarea permanentă a acesteia de către un medic ortoped.

Atunci când curbura este mai mică de 25 de grade, tratamentul nu este necesar. Însă în perioada creşterii, atunci când curbura înregistrează mai mult de 25 de grade, este recomandat corsetul de sustinere (orteza) pentru a nu lăsa ca scolioza să se accentueze. Însă odată ce deviaţia coloanei vertebrale depăşeşte 50 de grade, singura opţiune va fi corectarea acesteia prin intervenţie la nivelul coloanei vertebrale.

ORTOPEDICA realizează orteze personalizate de susținere a coloanei vertebrale,  decorecție sau tratament a scoliozei, corsete ce se disting prin calitatea execuției și confortul asigurat pacienților.