Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Scolioza, o boala care poate duce la complicatii grave

Scolioza, o boala care poate duce la complicatii grave

31 iulie 2015    

Scolioza este afecţiunea în care coloana vertebrală este deviată în plan frontal sau răsucită şi nu este dreaptă, cum se întâmplă în condiţii normale.

Scolioza apare la mijlocul spatelui, coloana toracică sau în partea de jos a spatelui, coloana lombară. Gradele de deviere a coloanei diferă de la om la om, iar cele mai mici de 10 grade sunt considerate devieri normale ale coloanei. Din păcate, nu există o preocupare pentru depistarea precoce a acestei boli, iar netratată corespunzător, poate duce la complicaţii grave sau la intervenţii chirurgicale.

Scolioza - Cauze şi factori de risc

În 80% dintre cazurile în care cauzele scoliozei nu sunt cunoscute, vorbim de scolioză idiopatică şi apare de obicei în copilărie sau adolescenţă, fiind asociată cu factori genetici.
 
Factorii de risc ai unei persoane care poate dezvolta scolioză includ un istoric familialsexul feminin este mai predispus la scolioză severă, o deplasare anterioară a vertebrelorlipsa sau scurtarea membrelor superioare sau inferioare, precum şi alte tulburări legate dedezvoltarea tisulară în uter

Scolioza - Forme

Există două tipuri de scolioză, structurată şi nestructurată.
 
Scolioza nestructurată implică o curbură a coloanei, fără rotaţie şi este reversibilă, fiind cauzată de condiţii precum durerea sau spasmul muscular, inegalitatea membrelor inferioare sau o cauză inflamatorie.
 
Scolioza structurată implică o curbură a coloanei cu rotaţie şi este ireversibilă. Fiind cauzată de factori necunoscuţi, cum ar fi anomalii congenitale, afecţiuni musculare, traumatisme, infecţii sau tumori.

Scolioza - Simptome

La adulţi, scolioza poate apărea din cauza modifiărilor coloanei determinate de procesul de îmbătrânire. Poziţia unui copil care prezintă scolioză poate fi cocoşată, iar coastele pot fi proeminente în afară, un umăr sau un şold poate părea mai inalt decât celălalt, iar capul copilului nu este centrat pe corp.
 
Un alt semn poate fi considerat omoplatul mai proeminent decât celălalt, linia taliei poate fi plată pe o parte sau coastele mai ridicate.
 
Cei mai mulţi medici generalişti afirmă ca scolioza poate apărea la copii din cauza poziţiei necorespunzătoare în bancă, la şcoală, sau a ghiozdanului mult prea încărcat, dar specialiştii din ortopedie contrazic acest fapt.
 
În cazurile de scolioză medie sau severă, curburile coloanei se pot agrava, mai ales în timpul adolescenţei, cele mai mici de 30 de grade pot să se oprească din evoluţie, dar cele mai mari pot evolua şi pot continua la maturitate, dacă nu sunt tratate. Pe măsură ce scolioza se agravează, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbură.
 
În cazul deformărilor foarte grave, gibozitatea coastelor poate reduce cantitatea de aer din plămâni, ceea ce conduce la insuficienţă cardiacă, pentru că obligă inima să facă un efort suplimentar.

Scolioza - Diagnostic

Copilul care prezintă o curbură a coloanei vertebrale, poziţii neobişnuite ale corpului sau proeminenţe la nivelul coastelor, umeri inegali, solduri inegale, dezechilibrul taliei sau dacă există asimetrii la nivel de îmbrăcăminte necesită un consult de specialitate.
 
Programele de screening şcolar sunt metode prin care se poate depista o eventuală deviere a coloanei vertebrale. Medicul de familie, pediatrul, asistenta medicală sau medicul rezident pot identifica şi monitoriza scolioza.
 
Medicul specialist în chirurgia osoasă evaluează scoliozele cu grade mari şi recomandă corsetul ca tratament sau, în cazul celor foarte grave, intervenţia chirurgicală.
 
Investigaţiile pentru scolioză pot fi efectuate prin examinări fizice şi prin evaluarea unui istoric familial, printr-o radiografie a coloanei vertebrale pentru măsurarea precisă a gradului de curbare, prin testul Risser care determină vârsta scheletului osos, dar şi prin teste neurologice efectuate pentru a se determina dacă există şi alte afecţiuni asociate scoliozei, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară.

Scolioza - Tratament

Există două tipuri de tratamente care pot fi recomandate, tratamentul nechirurgical şi chirurgical. Acestea sunt condiţionate de vârsta persoanei, de mărimea curburii şi de riscul progresiei acesteia.
 
Tratamentul nechirurgical include un consult periodic, de cel puţin două ori pe an, pentru a fi verificată evoluţia curburii, utilizarea corsetului şi exerciţiile fizice corective.
 
Tratamentul chirurgical înseamnă folosirea unor anumite tehnici chirurgicale care menţin deformarea coloanei vertebrale la un anumit nivel, împiedicând-o să evolueze. De obicei, se recomandă la scolioze cu mai mult de 40 de grade, unde corsetele nu mai sunt eficiente şi unde riscul de agravare este foarte ridicat.  
În cazul copiilor, intervenţia chirurgicală nu este recomandată mai devreme de 12 ani.
 
Se poate recomanda şi un tratament medicamentos, când durerile sunt asociate cu scolioza. Utilizarea medicamentelor uşoare, eliberate fără prescripţie medicală, pot reduce temporar durerile spatelui, dar nu pot preveni reapariţia acestora şi nu pot vindeca scolioza.