Info SănătateaTV.ro: Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora
Marţi, 23 ian 2018      10:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Spondiloza cervicala – Exercitii de recuperare medicala

Spondiloza cervicala – Exercitii de recuperare medicala

13 iulie 2015    
Spondiloza cervicală este o afecţiune reumatologică, degenerativă, produsă de uzura discurilor intervertebrale. Spondiloza este însoţită de reacţii de reparare (ciocuri, osteofite) la nivelul corpilor vertebrali.
 

Spondiloza - Incidenţa 

Spondiloza evoluează la persoane care au depaşit vârsta de 40 de ani şi sunt afectate ambele sexe în mod egal.
 

Spondiloza cervicală – Cauze şi categorii de persoane expuse

 
Mulţi dintre cercetători consideră că principala cauză a spondilozei cerebrale este determinată de îmbătrânirea ţesutului ceea ce este corect însă puţin conservator întrucât nu trebuie marginalizate urmatoarele cauze, cum ar fi reducerea mobilităţii articulare datorate obezităţii; adoptarea unei poziţii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit în faţa calculatorului sau la birou), scăderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul), anomalii congenitale, traumatisme.  
 
Toate aceste situaţii „ajută” la uzura progresivă a discurilor intervertebrale şi instaurarea spondilozei cervicale, care se caracterizează prin redoare articulară matinală, dureri în zona cervicală şi a centurii scapulare, sindrom vertiginos (ameţeli).
 
Când este vorba de spondiloza cervicală ne gândim la o forma de reumatism, în general degenerativ, care este localizat la nivelul coloanei vertebrale - zona cervicală.
 
Reumatismul degenerativ sub forma de spondiloză cervicală este cauzat de alterări biochimice consecutive şi reprezintă o uzură a discurilor intervertebrale sau a cartilajelor articulare ale coloanei vertebrale la nivel cervical.
 
Reacţiile secundare care apar în urma acestor degenerări ale cartilajului articular sunt cunoscute sub denumirea d e osteofite. Aceste osteofite sunt rezultatul unei reparaţii osoase ce apare în jurul cartilajelor şi discurilor intervertebrale.
 

Spondiloza cervicală - Tratament

 
În faza acută de spondiloză cervicală se recomandă tratamentul medicamentos (recomandat de medicul care a stabilt diagnosticul ) şi tratamentul prin fizioterapie (electroterapie şi ultrasunet ) asociat cu masaj terapeutic.
 
Şedintele de fizioterapie trebuie făcute la fiecare 6 luni ( în cazurile mai grave se fac mai des numai la recomandarea medicului specialist). Prin fizioterapie se acţionează asupra simptomatologiei spondilozei (asupra durerii), iar cu ajutorul masajului terapeutic este îmbunătăţită circulatia sangvină a zonei cervicale care are un efect antialgic.
Atunci când durerea a dispărut, se apelează la a doua parte a tratamentului pentru spondiloza cervicală - gimnastica medicală (kinetoterapie).
 

Tratamentul spondilozei cervicale – Exerciţiile de recuperare medicală

 
Tratamentul kinetic al spondilozei cervicale este alcătuit dintr-un program de exerciţii de recuperare medicală elaborat de un specialist-kinetoterapeut. Kinetoterapia acţionează asupra cauzei bolii ajutând la rehidratarea discurilor intervertebrale şi reprezintă singurul tratament medical care poate să învingă boala (cu excepţia cazurilor foarte grave care necesită intervenţie chirurgicală - operaţie).
 
Kinetoterapia ajută la creşterea elasticităţii musculare, la îmbunătăţirea tonusului muscular, la redobândirea mobilităţii articulare; ea acţionează cu eficienţă asupra efectelor negative ale osteofitelor şi, din puct de vedere psiho-motric, îmbunătăţeşte starea generală a organismului.
 
Pentru o recuperare mai efecientă este recomandat ca şedinţele de kinetoterapie să fie combinate cu masaj terapeutic.

Exerciţiile de recuperare în cazul spondilozei cervicale este bine să fie efectuate într-o sală de gimnastică medicală (kinetoterapie) cu aparatură corespunzătoare (scripeţi, spalier, greutăţii, bicicletă ergonomică etc), sub supraveghere de specialitate.