Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
A venit barza…de două ori!

A venit barza…de două ori!

06 iulie 2015    
Îngrijirea unui singur nou-născut implică foarte multă dedicare din partea mamei şi a tatălui, dar şi o modificare a priorităţilor zilnice ale acestora. Înmulţite cu doi, aceste îndatoriri pot crea mari dureri de cap.
Atât bucuria cât şi grijile sunt duble atunci când este vorba de o sarcină gemelară.
 

10 Sfaturi pentru “a face faţă” primelor luni cu gemenii

 
1.  Medicul pentru nou născuţi poate fi pediatru şi/sau un medic de familie în funcţie de nevoile speciale ale sarcinii gemelare. După naştere, bebeluşii pot fi luaţi în evidenţă şi de un neonatolog sau de un alt specialist. De obicei, medicii pediatrii sunt familiarizaţi cu problemele bebeluşilor, sunt mai prietenoşi şi au mai multă răbdare cu copiii.

Unii gemeni sau tripleţi necesită o continuă atenţie din partea specialiştilor, precum a cardiologilor, pneumologilor, ortopezilor, neurologilor sau a specialiştilor în terapie fizică.
 
2. Ţineţi legatura cu alte familii care au gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii. Acest lucru ar putea să vă redea încrederea în sine şi să vă încurajeze.
Nu numai că veţi observa că viaţa cu mai mulţi copii este posibilă, dar veţi avea ocazia să vă informaţi şi despre modalităţile de creştere şi necesităţile gemenilor.
 
3. Asiguraţi-vă stocuri pentru o cerere dublă în materie de alimentaţie şi îngrijire, ca să nu rămâneţi în pană. Cu consumatori la dublu, nu e foarte greu să se termine una şi alta.
Stocurile de pamperşi, şerveţele, sticle şi lapte formulă nu trebuie să vă lipsească. Ţineţi siropurile în recipientele originale, pentru a putea turna înapoi cantităţile nefolosite şi pentru a evita risipa.
 
4. Dormiţi când dorm şi gemenii! Dacă vă extenuaţi şi vă pierdeţi energia, oricum nu veţi avea spor în ceea ce faceţi, iar micuţii au darul de a simţi că nu sunteţi în apele cele bune şi vor fi iritaţi şi ei.
 
5. Cumpăraţi-vă un cărucior de calitate!
Una dintre principalele probleme ale creşterii gemenilor, tripleţilor etc. este logistica pe care o are un părinte în dotare. Există diverse variante de cărucioare pentru gemeni şi chiar şi pentru tripleţi, care chiar scumpe – vor merita investiţia.
 
6. Concentraţi-vă asupra priorităţilor!
Încercaţi să luaţi lucrurile aşa cum vin. Se mai fac sacrificii iar timpul acordat propriei persoane va putea fi extins după ce gemenii îşi vor fixa un program zilnic.
 
7. De obicei lumea iubeşte gemenii şi adesea îşi oferă ajutorul, chiar şi pentru o clipă.
Profitaţi de aceste ocazii, chiar şi dacă acestea se referă la coborâtul căruciorului pe scări sau căratul sacoşelor în faţa uşii sau la aprovizionare cu alimente.
 
8. Acordaţi-vă puţin timp şi pentru voi!
Chiar dacă întreaga situaţie familială este alta, părinţii trebuie să îşi acorde timp zilnic şi pentru vechile obiceiuri personale, pe cât posibil. Trebuie asigurat însă un balans echilibrat al împărţirii sarcinilor. Dacă sarcinile sunt preluate doar de mamă, cum există tendiţa de a se întâmpla de obicei, chiar echilibrul familiei poate fi în pericol, din cauza extenuării.
 
9. Flexibilitatea este foarte importantă!
Fiecare familie are reguli proprii, iar ceea ce este de făcut reprezintă de fapt ceea ce se potriveşte pentru fiecare caz în parte. Chiar dacă există concepţia că gemenii sunt aproape identici în comportament, puteţi avea surpriza ca un tratament aplicat unuia să nu funcţioneze în cazul celuilalt. De aceea, este bine să fiţi dispuşi să încercaţi alternanţa de metode.

10. Priviţi în perspectivă!

Chiar dacă situaţiile dificile nu vă vor ocoli, încercaţi să faceţi un salt imaginar în timp. Dificultăţile întâmpinate, indiferent de natura lor, vor trece şi satisfacţia de a vedea gemenii crescând vă va muţumi pe deplin.