Info SănătateaTV.ro: Saptamana Europeana a Imunizarii 2017 Saptamana Europeana a Imunizarii 2017 Saptamana Europeana a Imunizarii 2017
Miercuri, 26 apr 2017      05:03
Afectiunea il ajuta pe bebelus sa se dezvolte armonios

Afectiunea il ajuta pe bebelus sa se dezvolte armonios

06 iulie 2015    
Bebeluşul are o nevoie acută de relaţionare cu adulţii din jur. Apropierea acestora îi oferă sentimentul de siguranţă şi apărare. Prezenţa şi dragostea adulţilor au un rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Nu ezita, aşadar, să-i arăţi bebeluşului tău cât de mult îl iubeşti! Cu siguranţă, atât tu cât şi gândăcelul tău veţi avea numai de câştigat!
 

Relaţia cu cei din jur conturează personalitatea bebeluşului

 
Bebeluşul se va raporta la lume prin prisma relaţiilor emoţionale pe care le-a experimentat în primele luni de viaţă. Astfel, acesta va fi fie optimist, tonic, sociabil şi dornic de comunicare, fie singuratic, apatic şi neîncrezător în oameni. Relaţia sugarului cu mama reprezintă baza sentimentului de siguranţă.
 
Nevoia de afecţiune a bebeluşului este extrem de importantă.
 
Copilul simte nevoia să fie ţinut în braţe, să fie îngrijit şi legănat. Contactul cu corpul mamei şi cu căldura emanată de aceasta reprezintă stimuli foarte puternici, care îl fac pe micuţ să se calmeze, să fie liniştit şi vesel.
 
Bebeluşul percepe imediat tipul de mişcare realizat de mamă: dacă este o mişcare blândă, sau dacă mama este mai agitată, nervoasă etc. Mişcările blânde şi pline de afecţiune ale mamei sunt cunoscute sub numele de “dialog tonic”, ele fiind extrem de importante deoarece acţionează ca stimulant al bunei dezvoltări a bebeluşului.
 

Lipsa de afecţiune proavoacă apatie şi tulburări emoţionale

 
Lipsa de afecţiune provoacă adevărate traume emoţionale în cazul bebeluşilor. În situaţia în care părinţii nu se implică în dezvoltarea emoţională a celui mic (lipsesc, au decedat), bebeluşul se poate confrunta cu ceea ce se numeşte avitaminoză afectivă.
 
Avitaminoza afectivă este o carenţă emoţională care se manifestă prin căutarea anxioasă a mamei, agitaţie, urmată, mai apoi, de dezinteres şi apatie. Micuţul refuză să mai mănânce, nu mai plânge şi are o stare generală proastă.
 
Viaţa psihică a bebeluşului este marcată de climatul familial, de atmosfera de acasă. O atmosferă tensionată îi va perturba dezvoltarea psihică şi fizică. Echilibrul afectiv este un factor esenţial în buna dezvoltare a celui mic.