Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Caracteristicile motorii si dezvoltarea motorie a copiilor cu sindrom Down

Caracteristicile motorii si dezvoltarea motorie a copiilor cu sindrom Down

16 iulie 2015    

Sindromul Down este însoţit de o evoluţie anormală a dezvoltării motorii şi de abilităţi motorii reduse.

Sindromul Down - Generalităţi

Evoluţia anormală a dezvoltării motorii se datorează comportamentului explorativ redus şi sistemului neuromotor afectat.

Copiii cu sindrom Down au probleme cu deprinderile motorii fine -coordonare, manipulare, au o rezistenţă mai mică la efort cu oboseală rapid instalată datorită hipotoniei musculare, execută dificil sarcini motorii complexe. Se pot, de asemenea, evidenţia probleme de coordonare ochi-mână, dexteritate scăzută şi o diminuare a vitezei de reacţie.

Sindromul Down se caracterizează printr-o hipotonie generalizată. Gradul de hipotonie este dificil de apreciat, el putând fi de severitate mare, moderată sau mică, observabil în timpul mobilizărilor pasive, posturilor şi desfăşurărilor activităţilor motorii. De obicei, hipotonia este mai mare la membrele inferioare  decât la membrele superioare.
 

Sindromul Down - Particularităţi

Particularităţile caracteristice copiilor cu sindrom Down sunt schemele de mişcare statice şi simetrice, strategiile de mişcare compensatorii şi lipsa variabilităţii.
Problemele motorii în timpul unei etape de dezvoltare nu apar într-o formă izolată, ci sunt rezultatul etapelor anterioare şi au consecinţe asupra etapelor viitoare.

Sindrom Down - Tratament 

Dificultăţile şi întârzierile în dezvoltarea motrică a copiilor cu sindrom Down pot fi corectate şi corijate cu ajutorul kinetoterapiei. Acţiunile care trebuie întreprinse sunt următoarele:
- îmbunătăţirea posturii în fiecare etapă de dezvoltare;
- dezvoltarea stabilităţii şi echilibrului prin exersarea reacţiilor posturale şi de stimulare proprioceptivă;
- disocierea şi variaţia mişcărilor ;
- îmbunătăţirea şi îmbogăţirea deprinderilor motrice de bază şi aplicativ-utilitare;
- antrenarea deprinderilor necesare vieţii de zi cu zi;
- corectarea deficienţelor ce pot apărea datorită tonusului scăzut (picior plat, genu recurvatum, lordoză, abdomen proeminent);
- dezvoltarea coordonării mişcărilor;
- creşterea, cât este posibil, a tonusului muscular;
- antrenarea capacităţii de efort.
 
La copiii cu sindrom Down se recomandă începerea cât mai devreme a programului kinetic, program numit “intervenţie timpurie”. Asfel, şansele ca aceşti copii să obţină în viitor un grad cât mai mare de independenţă cresc simţitor.
Părinţii sunt învăţaţi să lucreze şi ei cu proprii copii, în urma consilierii de kinetoterapeut, ei devenind co-terapeuţi.
 
Sindromul Down este tratat cu ajutorul kinetoterapiei după următorul principiu: tratamentul trebuie să răspundă cerinţei de bază a dezvoltării şi creşterii copilului.
 
În perioada de dezvoltare a deprinderilor motorii de bază se pune fundamentul dezvoltării motorii viitoare.
 
Este de preferat ca intervenţia motorie a kinetoterapeuţilor să aibă loc corect în această perioadă.
 
Un aspect obligatoriu, dar şi elementar de cunoscut este că în apariţia limitărilor în comportamentul motor în cazul copiilor cu sindrom Down este incapacitatea – dizabilitatea - de stabilizare a posturilor. În contextul general, dar şi specific al programelor kineto, aceasta înseamnă că în dezvoltarea fiecărei deprinderi neuromotorii de bază trebuie stimulată postura primară de bază şi funcţional , echilibrat.
 
Terapia prin joacă are un succes mare în rândul copiilor cu sindrom Down. De asemenea, aceşti copii pot fi introduşi în grupe de copii cu acelaşi sindrom, dar şi fără dizabilităţi, antrenarea şi angajarea în execuţii fiind favorizată de dorinţa de imitaţie specifică copiilor cu sindrom Down