Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Copilul singur la parinţi – avantaj sau dezavantaj?

Copilul singur la parinţi – avantaj sau dezavantaj?

06 iulie 2015    
Copiii singuri la părinţi au o imagine nu prea măgulitoare în gândirea populară, acestora fiindu-le atribuite trăsături nu tocmai pozitive cum ar fi egoismul, egocentrismul, dependenţa de părinţi şi un temperament vulcanic.
 
Studiile în ceea ce priveşte inteligenţa, capacitatea de învăţare, ataşamentul, popularitatea şi respectul de sine, sugerează că multe dintre credinţele populare legate de copilul singur la părinţi sunt nefondate.
 

Copiii singuri la părinţi - mai inteligenţi

 
Copiii singuri la părinţi, la fel ca primii născuţi, sunt mai inteligenţi decât fraţii lor mai mici, în cazul famililor cu mai mulţi copii, arată cercetările în domeniu.
 
Totuşi, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte inteligenţa, deoarece această este influenţată de mult mai mulţi factori, cum ar fi moştenirea genetică, peocuparea părinţilor în a asigura un mediu cultivat şi îmbogăţit din punct de vedere intelectual, dar şi mediul extra-familial în care creşte copilul.
 
Aceeaşi regulă pare că se aplică şi în ceea ce priveşte capacitatea de învăţare, unde copii singuri la părinţi au un mic avantaj faţă de copiii cu fraţi mai mari. Specialiştii explică acest fenomen motivând că părinţi impun standarde mai înalte primilor născuţi. 

Copiii singuri la părinţi – mai retraşi în plan social

 
Copiii singuri la părinţi stau însă mai prost decât copiii ce au fraţi mai mari la capitolul ataşament.
 
Cercetările de specialitate au relevat faptul că acei copii ce au crescut singuri la părinţi au mai puţini prieteni şi duc o viaţă socială mai puţin intensă.
Totuşi, aceste investigaţii au mai relevat şi faptul că aceşti copii au un număr comparabil de prieteni apropiaţi, îşi asumă poziţii de lideri în grupuri şi se simt satisfăcuţi şi fericiţi cu viaţa pe care o au.

Copiii singuri la părinţi – mai încrezători

 
În ceea ce priveşte respectul de sine, rezultatele sunt diverse. Anumite studii relevă faptul că primii-născuţi, ultimii născuţi şi cei singuri la părinţi posedă cel mai ridicat nivel al respectului de sine.
 
Totuşi aceste rezultate nu sunt foarte relevante deoarece trebuie luate în considerare mai multe criterii de evaluare, cum ar fi: vârsta subiecţilor şi contribuţia părinţilor şi fraţilor la dezvoltarea respectului de sine. 

În concluzie, este sau nu un avantaj să fii singur la părinţi?

Cercetările tind să spună că da.

Copiii singuri la părinţi pot avea anumite avantaje ca rezultat al statutului lor special, care se traduce în mai multă atenţie din partea părinţilor, lipsa rivalităţii ce există între fraţi şi surori şi accesul la mai multe resurse familiale.