Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
De ce plange bebelusul?

De ce plange bebelusul?

06 iulie 2015    
Bebeluşii îşi petrec o mare parte din zi plângând. Acesta este un lucru cunoscut de toţi părinţii. Însă, ceea ce mulţi părinţi nu ştiu este faptul că niciodată micuţul nu plânge degeaba. Fie că trebuie schimbat, hrănit sau este obosit, atunci când plânge bebelşul încearcă să vă spună ceva.
 

De ce plânge bebeluşul?

 
Plânsul este mijlocul primar al bebeluşului de comunicare.
 
Bebeluşii nu plâng aşa cum poate ai auzit pe la bunici „doar ca să-şi antreneze plămânii”.
 
Ori de câte ori bebeluşul nu plânge, puteţi presupune, în general, că nu are nevoie de nimic. Fie că este adormit sau treaz, tăcerea înseamnă de obicei mulţumire. Însă, atunci când are nevoie de ceva, bebeluşul vă poate spune asta în singurul mod disponibil lui: plângând.
 

Plânsul bebeluşului are propriul său limbaj

 
Diferite strigăte, după cum veţi începe să recunoaşteţi destul de repede, spun lucruri diferite. Un plâns constant, ritmic, ce se ridică la o valoare maximă relativ la fiecare secundă, poate fi un semnal că îi este foame.
 
Prin contrast, un plânset mai tare şi mai intens, cu strigăte ce durează până la patru sau cinci secunde, punctate cu tăceri în care încearcă cu disperare să îşi umple rezervele de aer din plămâni, indică cel mai probabil o durere sau chin.
 
Trebuie să aflaţi ce nevoi are bebeluşul atunci când plânge. Din fericire, posibilităţile nu sunt nelimitate. Atunci când plânge, bebeluşul cel mai probabil vrea să vă spună că îi este foame,  este obosit,  se simte incomod sau are dureri din cauza gazelor, scutecului plin, erupţii cutanate din cauza scutecelor etc. De asemnea, poate îi este cald sau frig, îi este teamă, este singur sau plictisit,  este frustrat sau supărat.
 
Unii bebeluşi par să plângă pentru nici un motiv, dar, de fapt, acest lucru poate fi şi din cauza limitării în capacitatea lor de a comunica şi a noastră de a-i înţelege.
 
Dar, doar pentru că noi nu înţelegem ceea ce bebeluşii ne spun, nu înseamnă că bebeluşii nu ne comunică ceva.
 

Nu ignoraţi plânsul bebeluşului

 
Până la trei luni, copilul nu îşi poate anticipa nevoile. Astfel, atunci când plânge, bebeluşul nu spune „începe să-mi fie foame”, „încep să fiu obosit”. Ci strigă în gura mare: „mi-e foame!”, „sunt obosit!”. El încearcă sa vă alerteze imediat asupra nevoilor pe care le are, aşa că nu-l ignoraţi atunci când plânge.
 
Unii părinţi se tem că îşi alintă prea mult copiii dacă reacţionează imediat ce aceştia încep să plângă. Aţi putea crede că dacă îi daţi ceea ce vrea, va cere şi mai mult. Dar bebeluşul nu numai că vrea, ci are nevoie disperată de hrană, dragoste, grijă şi atenţie. Cum puteţi să îl alintaţi prea mult oferindu-i ceea ce are nevoie?
 

Un bebeluş bine îngrijit va deveni un adult mai comunicativ

 
Dacă răspundeţi rapid şi eficient atunci când bebeluşul plânge, el va şti că încercările sale de a comunica au avut succes. Acest lucru are beneficii imediate, dar şi pe termen lung. Bebeluşul va începe să creadă tot mai tare că vă veţi ocupa de problemele lui şi atunci va plânge mai rar şi pentru perioade mai scurte. Iar mai târziu în viaţă va fi mai dezinvolt şi îşi va dezvolta abilităţile de comunicare mult mai bune.
 
În schimb, dacă ignoraţi plânsul bebeluşului şi refuzaţi sau întârziaţi să îi satisfaceţi nevoile de atenţie şi îngrijire, el poate deveni retras şi timid pe tot parcursul vieţii. În plus, studiile sugerează că bebeluşul va plânge probabil mai des şi pentru perioade mai lungi în cursul primului an de viaţă.
 

Încercaţi să îi răspundeţi la nevoi cât mai repede şi eficient

 
Aşadar, luaţi-l în braţe imediat, cercetaţi cauza care-l face să plângă şi încercaţi să îi oferiţi confortul de care are nevoie. Cu cât mai repede vă daţi seama ce nevoi are bebeluşul, cu atât mai repede el se va linişti şi va fi fericit.

Încercaţi să rămâneţi calmă. Când bebeluşul dumneavostră nu se opreşte din plâns, încearcă cel mai probabil să vă transmită că „nu, nu asta e problema care o am”.

Panica, frustrarea, tensiunea sau furia nu vă vor ajuta să înţelegeţi mai repede nevoile copilului. Mai mult, bebeluşul va simţi emoţiile negative şi va răspunde la ele. Cum? Plângând, bineînţeles.