Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Educarea copilului – stabilirea unor limite

Educarea copilului – stabilirea unor limite

06 iulie 2015    
Este normal să răsfăţaţi copilul, să doriţi să îi satisfaceţi toate poftele, să fiţi atenţi la dorinţele şi sentimentele sale, însă totuşi, un moment dat, copiii trebui să înveţe că există anumite limite care trebuie respectate.
 

Cum puteţi face acest lucru?

 
Mulţi părinţi încep prin a spune „Nu!”. Într-adevăr, de cele mai multe ori, acest avertisment este eficient în oprirea copilului de a a face ceva periculos, nociv sau destructiv.
Tonul pe care îl folosiţi, mai degrabă decât cuvântul în sine, probabil va opri copilul din pornirile sale. Cu acest singur cuvânt, el primeşte instantaneu mesajul: „ceea ce faci sau erai pe cale să faci e inacceptabil şi nu îmi place când îl faci”.
 

Învăţaţi-l să-l respecte pe „Nu!”

 
În funcţie de personalitatea sa, copilul poate izbucni în lacrimi când îi spuneţi „Nu!”.
 
Dacă aşa se întâmplă, mergeţi la el şi oferiţi-i alinare, reasigurându-l că îl iubiţi chiar şi atunci când nu vă place ceea ce face. Rămâneţi însă fermă privind limitele: nu îl lăsaţi să îşi reia comportamentul când s-a calmat, dar demonstraţi-i dragoste copilului în acelaşi timp.
Când spuneţi „Nu!”, încercaţi să fiţi fermă fără să vă răstiţi la copil sau să vă enervaţi.
Amintiţi-vă că este doar un copil.
Nu-l lăsaţi să scape nevinovat, dar nici nu vă enervaţi doar pentru că se comportă ca un copil. Claritatea şi severitatea vocii dumneavoastră vor face copilul să tresară.
 

Strigătele sau furia îl vor speria!

Şi odată ce aţi speriat copilul, indiferent cât de apropiat poate părea, după aceea îl veţi pierde. Orice şansă de a-l învăţa o lecţie despre siguranţă sau corectitudine va fi pierdută.
 

Nu vă enervaţi, fiţi temperat!

 
Aţi putea fi surprinsă cât de tare vă puteţi enerva din cauza unui copil mic şi nevinovat. Chiar dacă nu poate fi tras la răspundere sau nu poate fi acuzat pentru comportamentul său, uneori aveţi tot dreptul să fiţi supărată pe copilul dumneavoastră. În special în situaţiile când face ceva periculos sau răneşte pe alţii, riscaţi să vă pierdeţi calmul şi să începeţi să ţipaţi la cel mic încercând să-l disciplinaţi.
 
Fără îndoială că vă simţiţi groaznic din cauza asta. Sau, cel puţin, aşa ar trebui. Furia dumneavoastră cu siguranţă sperie copilul.
 
Dar, ocazional, izbucniri temperate de mânie nu îi vor face rău pe termen lung. De fapt, mânia poate avea mai puţine efecte pe termen lung decât dacă încercaţi să vă abţineţi. Furia reprimată şi resentimentele pot măcina relaţia pe care încercaţi să o păstraţi cu copilul.
 
În schimb, o izbucnire izolată de furie (dacă este manipulată corect) poate fi uşor trecută cu vederea, permiţându-vă şi copilului să vă bucuraţi în continuare de compania celuilalt. Aşadar, nu vă faceţi prea multe griji în privinţa ieşirilor, cu excepţia cazului în care acestea devin obişnuite.
 

Păstraţi controlul situaţiei!

 
Dacă furia  pare a fi scăpată de sub control, liniştiţi-vă mai degrabă decât să încercaţi să vă disciplinaţi copilul exact în acel moment.
 

Când este asociată cu furie, disciplina poate trece cu uşurinţă drept abuz!

 
Dacă aşteptaţă să vă calmaţi, cel mai probabil veţi pierde şansa să-l certaţi pentru comportamentul necuviincios, deoarece copilul nu-şi va mai aminti ce a făcut. Dar, mai bine vă ocupaţi de comportamentul copilului data viitoare decât să exageraţi acum.
 
Prin recâştigarea controlului asupra furiei, veţi fi în cele din urmă ca model pentru copil.
 
El va învăţa alte moduri constructive de exprimare a furiei decât prin strigăte şi lovituri.
 
Nu este aceasta o altă parte a disciplinei pe care doriţi să-l învăţaţi?