Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ganguritul – modul prin care bebelusul va vorbeste

Ganguritul – modul prin care bebelusul va vorbeste

06 iulie 2015    
Repertoriul de sunete şi silabe al bebeluşului începe să se extindă din momentul naşterii şi până la prima aniversare. De la câteva luni, bebeluşul începe treptat să deprindă consoane, începând cu literele P, B şi M.
 
Combinaţiile de vocale şi consoane pe care le va face la început vor suna ca şi cum bebeluşul încearcă să vorbească cu voi. Spre exemplu, poate da impresia că vrea să spună „Mamaaa” sau „Tataaa”, dar nu vă amăgiţi.
 
Copilul nu vă poate striga şi identifica încă după cuvântul „mamă” sau “tată”. Aceste aşa-zise cuvinte scoase de bebeluş sunt aproape acelaşi lucru cu „Baaaa”. În acest stadiu el doar se distrează făcând zgomot.
 

La şase luni copilul începe să “vorbească”

 
La cinci sau şase luni, bebeluşul va începe să lege sunetele unele de altele, sub formă de gângurit, dar încă fără sens. Acest gângurit este o bună practică pentru convorbirile pe care va începe să le aibă mai tarziu.
 
După şase luni, bebeluşul va dori, cel mai probabil, să practice noile abilităţi de vorbire cu oricine e dispus să asculte. Şase luni este o vârstă foarte socială.
 
Copilul va începe cel mai probabil să se bucure de compania altor persoane şi va începe să vorbească (spunând gaga sau baba) cu aproape oricine.

“Mami, hai să vorbim!”

De îndată ce bebeluşul începe să emită vocale, el începe să se considere un adevărat partener de discuţii. Nici nu contează că nu îl puteţi înţelege şi că nici el nu vă poate înţelege. Până la urmă, de multe ori acelaşi lucru e valabil şi în multe conversaţii dintre adulţi. Bebeluşul vrea să vorbească cu părinţii aşa cum a auzit că se vorbeşte cu alte persoane.
 
Aţi putea fi surprinsă la început când veţi observa că bebeluşul pare să aştepte să-i răspundeţi la gângureală. Pare destul de incredibil faptul că în numai şase luni el a început să prindă nuanţele stilului conversaţional. Când începe să facă pauze (probabil pentru a se asigura că-l ascultaţi), puteţi începe să purtaţi o întreagă conversaţie-gângurită.
 
La început, bebeluşul va vorbi şi va trebui să-l ascultaţi. Apoi va şti singur că e rândul lui să asculte şi al părinţilor să vorbească.
 
Când bebeluşul încearcă să poarte „o conversaţie” cu părinţii, aceştia trebuie să fie politicoşi.
 
Să se răspundă copilului ca oricărui alt adult cu care aţi vorbi. Părinţii să se oprească din orice activitate pe care o fac (măcar pentru un timp) şi să se angajeze într-o conversaţie faţă în faţă. Să îi asculte gângureala. Când face pauze, probabil aşteaptă un răspuns.
O să se audă cum eventual îşi ridică vocea înainte să se oprească din gângurit ca şi cum ar pune o întrebare.
 

Discuţiile cu bebe îl învaţă să devină sociabil

Puteţi să îi răspundeţi prin cuvinte reale sau puteţi imita sunetele scoate de el.

De îndată ce vă opriţi din vorbit, bebeluşul va începe să gângurească din nou, încercând să menţină o conversaţie.

Discuţiile cu bebeluşul dumneavoastră nu numai că sunt frumoase şi distractive, dar accelerează procesul de învăţare al vorbirii.

În general, cu cât îi vorbiţi mai mult, cu atât şi bebeluşul va încerca mai insistent să vorbească.

Când copilul începe să bâguie conversaţii cu părinţii, cel puţin la început, el va deprinde anumite practici sociale. Dar, în următoarele luni, conversaţiile dintre voi vor deveni un instrument prin care copilul va deprinde sunete mult mai complexe.

Vorbiţi cât mai mult cu bebeluşul, dar nu monopolizaţi conversaţia!