Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      13:12
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Importanta ingrijirii dintilor bebelusului dumneavoastra

Importanta ingrijirii dintilor bebelusului dumneavoastra

26 iunie 2015    

Părinţii îşi doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, inclusiv dinţi strălucitori şi gingii sănătoase.

Înainte să îi apară bebeluşului dinţişorii

Luaţi o bucată de pânză curată (tifon), înfăşuraţi-o în jurul degetului arătător şi ştergeţi uşor ţesutul gingiilor. Însă nu încercaţi să-l curăţaţi dacă bebeluşul este morocănos sau obosit. Nu este necesar să folosiţi pastă de dinţi în acest stadiu!

Reguli de bază pentru spălatul pe dinţi a bebeluşului

Faceţi din spălatul dinţilor un obicei distractiv. Cântaţi cântecele împreună, faceţi în aşa fel încât să i se pară o joacă. Încercaţi poziţii diferite pentru periaj până găsiţi cea mai potrivă atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru bebeluş. Nu folosiţi pastă de dinţi în exces! O cantitate egală cu vârful chibritului ar trebui să fie suficientă. De asemenea, încercaţi să-l descurajaţi să înghită pasta de dinţi!

Nu uitaţi să folosiţi aţa dentară! Folosirea acesteia trebuie începută cât mai curând, chiar de când bebeluşul dumneavoastră are numai doi dinţişori.

Prima vizită a bebeluşului la stomatolog

În jurul vârstei de un an sau la aproximativ şase luni de la apariţia primului dinţişor, poate fi indicat să faceţi prima vizită la stomatolog.

Evitaţi stomatologii care nu vă plac. Prima dată când mergeţi cu bebeluşul la dentist trebuie să fie o experienţă distractivă atât pentru copil, cât şi pentru dumneavostră.

La această primă vizită, medicul stomatolog va verifica sănătatea dinţilor, a gingiilor şi îşi va face o idee în privinţa ocluziei dentare (contactul dintre dinţii de pe maxilarul superior şi dinţii de pe mandibulă).

Dacă această întâlnire este scurtă şi simplă, bebeluşii vor avea o atitudine mai bună atunci când vor trebui să se întoarcă pentru controalele ulterioare.

Se recomandă vizitarea medicului dentist la şase luni, astfel încât orice problemă să poată fi descoperită şi tratată din timp!

Cum se îngrijesc dinţişorii bebeluşului?

Alăptarea ar trebui evitată după ce primului dinţişor primar începe să erupă şi alte surse de nutriţie au fost introduse. Bebeluşii nu ar trebui să adormă cu biberonul în gură dacă acesta conţine orice altceva decât apă. Consumul sucului dintr-un biberon ar trebui evitată. Acesta trebuie oferit doar într-o ceaşcă la masă sau la momentul gustării.

Griji în privinţa suptului degetului

Suptul degetului mare este un lucru perfect normal pentru sugari. Mulţi însă renunţă la acest obicei înaintea vârstei de 2 ani. Suptul degetului pe o perioadă prelungită poate determina apariţia dinţilor curbaţi sau a problemelor de muşcătură. În cazul în care va continua cu acest obicei şi după 3 ani, o evaluare profesionistă este recomandată. Medicul dentist pediatru ar trebui să vă sugereze modalităţile cele mai eficiente de abordare.