Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infecţiile spitaliceşti ale nou-născutului

Infecţiile spitaliceşti ale nou-născutului

07 iunie 2011    

Infecţiile spitaliceşti cu bacterii gram negative la nou-născuţi implică cel mai adesea Enterobacter specia şi Klebsiella pneumoniae. Aceste bacterii determină adevărate epidemii în secţiile de nou-născuţi ca urmare a contaminării sursei de apă, a soluţiilor antiseptice, a medicamentelor şi soluţiilor intra-venoase, a laptelui matern, a circuitelor de ventilaţie mecanică, etc.

Infecţiile spitaliceşti cu Escherichia colli
 
Infecţiile spitaliceşti cu Escherichia colli sunt deosebit de grave, bacteria producând 80% din septicemii şi 80% din meningitele la nou-născuţi.  Infectarea nou-născutului cu Escherichia colli se face în primele 3 zile de la naştere, în timp ce infectarea celor născuţi prematuri este mai tardivă. Studiile au revelat faptul că Escherichia colli infectează un număr mai mic de nou-născuţi alimentaţi cu lapte de mama. Infectarea se face prin mâinile personalului de îngrijire sau prin obiecte contaminate.  Infecţiile spitaliceşti determinate de Escherichia colli se caracterizează prin sindrom diareic, având trei forme de manifestare. Infecţia cu Escherichia colli este foarte contagioasă, răspândirea este rapidă, greu de controlat impunând închiderea secţiei de neonatologie.
 
Infecţiile spitaliceşti cu bacilul piocianic
 
În infecţiile spitaliceşti cu bacilul piocianic sau Pseudomonas aeruginosa - sursa de infecţie este reprezentă de presoanele purtătoare la nivel naso-faringian sau intestinal, alţi nou-născuţi bolnavi sau soluţii antiseptice, barbotoare, umidificatoare, soluţii medicamentoase contaminate. De asemenea, un tratament prelungit cu antibiotice determină apariţia bolii. Boala se transmite fecal -oral şi aerian, prematurii manifestând o receptivitate crescuta la acescută la această boală. Simptomele bolii sunt conjunctivita, pneumonia, meningite, osteoartrite, septicemii.

Infectia cu klebsiella pneumoniae

Infecţiile spitaliceşti cu Klebsiella pneumoniae la nou-născuţi apar de obicei ca urmare a unei rezistenţe scăzute a organismului. Sursa de infecţie cu Klebsiella pneumoniae este reprezentată de purtătorii sănătoşi  sau bolnavii din secţie. Manifestarile clinice ale infecţiei cu Klebsiella pneumoniae sunt respiratorii, infecţii urinare, meningite, digestive, septicemii. Transmiterea infecţiei se face pe cale aerogenă şi fecal-orală. Bacteria prezintă o  rezistenţă remarcabilă la antibiotice, antiseptice şi dezinfectante. S-a constatat că există o legătură strânsă între nou-născutul care se îmbolnăveşte de Klebsiella pneumoniae şi tratamentul prelungit cu antibiotice pe care acesta „l-a suferit”.

Infecţiile spitaliceşti determinate de viruşi

Infecţiile spitaliceşti determinate de virusuri au, de asemenea, o incidenţă destul de crescută.
Infecţiile cu virus sicitial respirator la nou-născutul cu o vârstă sub 3 săptămâni sunt atipice şi presupun o evoluţie aproape asimptomtică. Totuşi, bebeluşul manifestă apnee, letargie şi dorinţă de alimentare dificilă. Adenovirusurile au fost asociate cu epidemii de conjunctivite şi pneumonii în secţiile deîngrijire a nou-născuţilor. Şi virusurile echoşi coxackie pot fi implicate în infecţii neonatale, sursele de infectare fiind mamele sau personalul de îngrijire. În infecţiile spitaliceşti pot fi implicate şi Rotavirusurile şi virusul hepatic A.

 

Infecţiile spitaliceşti provocate de ciuperci

Infecţiile spitaliceşti provocate de ciuperci sau fungi la nou-născuţi au ca factori de risc prematuritatea extremă, infuzii cu lipide, tratamente pe perioadă mare de timp cu antibiotice, catetere venoase centrale, intubaţia endotraheală. Candica albicans este una dintre cele mai cunoscute ciuperci, epidemiile generate fiind favorizate de administrarea medicamentelor pe cale intra-venoasă, contaminarea unui recipient sau mâinile personalului.