SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
Info SănătateaTV.ro: Curs introductiv, teoretic si practic despre biomecanica piciorului si metode de tratament cu orteze functionale la Cluj-Napoca OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii este de acord cu rezolutiile referitoare la sanatatea femeilor, copiilor si adolescentilor Societatea Romana de Cardiologie: Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala Centrul de Excelenta in Medicina Translationala, de pe platforma Institulului Clinic Fundeni, inaugurat astazi OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii pregateste un nou Program de sanatate pentru situatii de urgenta ANMDM: Publicul nu a fost informat corespunzator. Exista neintelegeri ale mecanismelor punerii pe piata a vaccinului hexavalent MS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges Curs introductiv, teoretic si practic despre biomecanica piciorului si metode de tratament cu orteze functionale la Cluj-Napoca OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii este de acord cu rezolutiile referitoare la sanatatea femeilor, copiilor si adolescentilor Societatea Romana de Cardiologie: Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala Centrul de Excelenta in Medicina Translationala, de pe platforma Institulului Clinic Fundeni, inaugurat astazi OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii pregateste un nou Program de sanatate pentru situatii de urgenta ANMDM: Publicul nu a fost informat corespunzator. Exista neintelegeri ale mecanismelor punerii pe piata a vaccinului hexavalent MS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges Curs introductiv, teoretic si practic despre biomecanica piciorului si metode de tratament cu orteze functionale la Cluj-Napoca OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii este de acord cu rezolutiile referitoare la sanatatea femeilor, copiilor si adolescentilor Societatea Romana de Cardiologie: Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala Centrul de Excelenta in Medicina Translationala, de pe platforma Institulului Clinic Fundeni, inaugurat astazi OMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii pregateste un nou Program de sanatate pentru situatii de urgenta ANMDM: Publicul nu a fost informat corespunzator. Exista neintelegeri ale mecanismelor punerii pe piata a vaccinului hexavalent MS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges
ticker
În timpul alăptării, administrarea unor medicamente poate avea efecte nocive asupra copilului, de aceea, înainte de a lua un medicament, este bine ca mama să citească cu atenție prospectul acestuia.
 
În decizia de a continua alăptarea când o mamă ia un medicament, trebuie să se ia în calcul şi faptul că este posibil că sugarului să nu i se transmită nimic prin lapte. De asemenea, trebuie luat în considerare riscul nealăptării pentru sugar, la fel ca şi pentru mamă. Încetarea alăptării pentru o săptămână poate rezulta în înţărcare, riscând ca sugarul să nu mai accepte sânul. Pe de altă parte, trebuie luat în considerare că mama care nu mai alăptează poate sfârşi cu sânii inflamaţi şi dureroşi.
 
Majoritatea medicamentelor ajung în laptele matern, dar de obicei în mică cantitate. Foarte puţine medicamente pot cauza probleme sugarilor chiar şi în doză mică în timpul alăptării.
 
Majoritatea medicamentelor în timpul alăptării sunt sigure dacă: sunt prescrise şi pentru sugari, cantitatea pe care sugarul o asimilează prin lapte este mult mai mică decât cea pe care ar asimila-o dacă i s-ar administra medicamentul direct, sunt considerate ca fiind fără niciun risc dacă sunt administrate pe perioada sarcinii, nu sunt absorbite de stomac sau intestine şi nu ajung în lapte
 
Medicamentele aplicate pe piele, inhalate (medicamente pentru astm) sau aplicate la nas sau ochi sunt aproape întotdeauna fără riscuri în timpul alăptării.
Anestezicele locale nu sunt absorbite de stomacul sugarului şi nu prezintă niciun risc pentru copil.
 
Anestezicele generale ajung în lapte doar în cantităţi foarte mici (ca toate medicamentele) şi nu sunt înregistrate efecte directe asupra sugarului, de obicei sunt reţinute de organism foarte puţin şi sunt eliminate extrem de rapid de corp.
 
Nu se cere întreruperea alăptării în cazul administrării unor vaccinuri. De asemenea, o mamă care este radiată sau scanată nu trebuie să înceteze să alăpteze. În schimb, există anumite îndoieli în privinţa siguranţei scanările radioactive şi tiroidiene.
 

Medicamente interzise administrării bebeluşilor

   1. Antiinflamatoare non-steroidiene
   2. Medicamente împotriva vomei
   3. Medicamente pentru adulţi
   4. Medicamente expirate
   5. Doza dublă de acetaminofen 
   7. Medicamente care se mestecă
   8. Antibiotice precum gentamicina, cefuroxamina, claritromicina şi trimetoprim, pentru care se recomandă oprirea alăptării
 

 Medicamente interzise administrării în timpul alăptării

1.      Cloramfenicolul, incompatibil cu alăptarea, putând avea efecte grave asupra copilului (uneori chiar decesul)
2.      Amfetaminele
3.      Metronidazolul, pentru că poate cauza tulburări neurologice
4.      Medicamentele antitiroidiene, ce pot determina apariţia guşei şi hipotiroidism
5.      Sedativele, care dau somnolenţă copilului
6.      Cortizonii, putând provoaca insuficienţă corticosuprarenală şi întârzierea creşterii
7.      Medicamentele folosite în tratamentul cancerului (citostaticele)
8.      Medicamentele radioactive pentru teste de diagnosticare
9.      Medicamentele antiinflamatoare şi antireumatice (aspirina, indometacin în doze mari) pot produce hemoragii, acidoză, tulburări respiratorii, chiar convulsii
10. Medicamentele care au greutate moleculară mică, substanţele liposolubile şi neionizate trec în cantitate mare în laptele matern
11. Substanţele alcaline, de exemplu eritromicina, unele antihistaminice, diferiți alcaloizi trec mai uşor în lapte decât medicamentele acide
12. Tetraciclinele produc colorarea în galben a dinţilor şi dismicrobism intestinal (distrugerea florei intestinale) cu tulburări digestive
13. Analgezicele de tip fenacetină şi paracetamol produc methemoglobinemie
14. Purgativele produc diaree la sugar
15. Anticoagulantele orale provoacă sângerări spontane
16. Unele medicamente precum alcaloizii din ergot - bromocriptina, contraceptive orale, hormoni estrogeni, diuretice, atropina pot suprima lactaţia dacă sunt administrate în timpul alăptării.

Orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru

 
Regula de bază: orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru. Majoritatea medicilor stabilesc doza de medicament pe baza greutăţii copilului, nu a vârstei.
 
Fiecare mamă care alăptează este datoare să se informeze asupra efectelor pe care le pot avea anumite medicamente în alăptare, mai ales dacă este vorba de antibiotice.
 
Deşi sunt puţine medicamentele strict interzise în timpul alăptării, în schimb, nu există niciun medicament 100% sigur pentru această perioadă: fiecare substanţă este absorbită diferit, în funcţie şi de modul de administrare (oral, prin aplicare externă, intravenos) dar, de regulă, aproximativ 1% din substanţe ajung în laptele mamei. 

Se pot lua următoarele tipuri de medicamente în timpul alăptării

În concluzie, se pot lua corticosteroizi; diuretice ușoare; contraceptive pe bază de progesteron; anestezice locale (cele pentru uz stomatologic); ibuprofen; vitamine; aciclovir; insulina; medicamente pentru relaxarea musculaturii; medicamente pentru paraziţii intestinali comuni, unele antibiotice.
 
Dacă sânul s-a infectat şi a apărut mastita, s-ar putea să fie nevoie de tratament cu antibiotice şi supraveghere medicală.
 
Chiar şi în cazul mastitei infecţioase, bebeluşul nu va fi afectat de microbii din lapte, care vor fi eliminaţi de acidul din stomacul lui. În această situaţie se recomandă tratament cu un antibiotic compatibil cu alăptarea.
 
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail:NOTA: Informaţiile de pe site-ul www.sanatateatv.ro sunt numai pentru informare şi utilizare generală şi nu sunt destinate să rezolve nicio situaţie specifică. Site-ul www.sanatateatv.ro, informaţiile şi materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare din partea SC SANATATEA PRESS GROUP SRL şi nu sunt destinate folosirii de către utilizatori în vederea luării unor decizii medicale. Utilizatorii sunt responsabili pentru toate riscurile sau rezultatele utilizării site-ului www.sanatateatv.ro. SC SANATATEA PRESS GROUP SRL se va asigura în mod rezonabil că informaţiile pe care le furnizează sunt exacte, în momentul adăugării lor pe site. Vă rugăm să reţineţi: SC SANATATEA PRESS GROUP SRL nu poate garanta exactitatea informaţiilor şi nu va răspunde pentru nicio pierdere sau pagubă suferită ca urmare a utilizării acestor informaţii.