Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Obiceiuri proaste ale copilului – cum il dezvatam de ele

Obiceiuri proaste ale copilului – cum il dezvatam de ele

06 iulie 2015    
Copilaşul îşi roade unghiile, îşi suge degeţelul sau are un cuvânt preferat pe care îl rosteşte la nesfârşit? Ei bine, nu trebuie să vă impacientaţi. Marea majoritate a copiilor dezvoltă câte un astfel de obicei prost. Ţine însă de creativitatea şi de răbdarea părinţilor pentru a-l dezvăţa de aceste ticuri.
 

Ce este obiceiul?

Psihologii consideră că obiceiul este un anumit comportament care se repetă în permanenţă, fară a fi conştientizat de persoana respectivă. În principiu nu sunt motive pentru a intra în panică atunci când copilaşul dumneavoastră dezvoltă anumite obiceiuri. Aceste gesturi sunt, de obicei, indiciu al timidităţii, al unor eventuale complexe de inferioritate sau o metodă prin care cel mic se eliberează de anxietate.
 
Rosul unghiilor, suptul degeţelului, ciupitul de nas, rosul firelor de păr care ajung în dreptul guriţei, înfăşurarea pe deget a unei şuviţe de păr, toate acestea sunt posibile ticuri pe care copilul le capătă în primii ani de viaţă.
 
Un bebeluş care îşi suge degeţelul poate părea hazliu, însă, dacă nu îl dezobişnuiţi de aceste obiceiuri proaste atunci când este mic, riscaţi ca micuţul voastru să rămână cu ele şi la maturitate. În această situaţie, un copil de 10-12 ani care îşi suge degeţelul nu mai este haios, ci devine ţinta glumelor colegilor de şcoală.
   

Rosul unghiilor

 
Rosul unghiilor poate avea ca efect apariţia durerilor la nivelul unghiilor, deformarea lor şi subţierea, dar şi obţinerea unui aspect inestetic şi neîngrijit. De asemenea, copilul, prin rosul unghiilor deschide o cale sigură pentru intrarea microbilor în organism.
Rosul unghiilor este de fapt o reacţie la stres şi anxietate, această activitate conferindu-i micuţului o stare de confort şi relaxare.
O serie de studii realizate recent în străinătate au evidenţiat că 40 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani îşi rod unghiile.
Atât băieţii, cât şi fetele dezvoltă acest obicei - nu există o predispoziţie. Cu toate acestea, s-a observat că, pe măsura înaintării în vârstă, băieţii sunt mai "consecvenţi" în menţinerea rosului unghiilor.
 

Degetul în nas

 
Micuţul este foarte posibil să nu-şi dea seama că ţinutul degetului în nas este deranjant. Este bine să i se atragă atenţia de fiecare dată când îşi bagă degetul în nas. Este bine să-l învăţăm să folosească un şerveţel umed şi să-şi sufle năsucul dacă simte discomfort. Chiar dacă este micuţ, cu multă perseverenţă el poate să deprindă obiceiul de a folosi şerveţelul, întâi cu ajutorul părintelui, iar apoi singur.
 

Suptul degetului

 
Suptul degetului poate să provoace apariţia unor dureri la nivelul degetului, dar mai ales deformarea boltei palatine şi creşterea defectuoasă a dinţilor.
 
Copiii mici adoptă suptul degetului pentru că se plictisesc, iar această activitate li se pare confortabil. Pentru a-l face să renunţe puteţi începe prin a-i arăta micuţului alţi copii care au dinţii ieşiţi în afară sau strâmbi şi să-i explicaţi că aşa va junge şi el dacă va continua să îşi sugă degeţelul.
 
Din punct de vedere clinic, aceste obiceiuri proaste pot fi expresia unor caractere fobice sau obsesive şi pot fi cauzate de diferite anxietăţi legate de mâncare, apă, îmbrăcat, plimbare, anumite persoane sau obiecte. Obiceiurile proaste sunt, în general, asociate diferitelor forme de stres, precum plictiseala sau singurătatea.
 

Patru paşi pentru a-l dezvăţa pe copil de obiceiurile proaste

Obiceiurile proaste reprezintă pentru părinte un adevarat test de răbdare. Este foarte important să nu ne pierdem calmul atunci când îl vedem pe cel mic manifestându-se astfel şi să nu ridicăm tonul sau să încercăm să-i îndepărtăm brutal mânuţa de la gură sau din păr. Tipul de reacţie depinde în mare măsură de cauza care a generat acest obicei.
 
1. Dacă, din câte ţi-ai dat seama, obiceiul prost al copilului este cauzat de o traumă emoţionala, discută cu el, încearcă să afli ce s-a întâmplat şi, dacă simţi că dimensiunea problemei te depăşeşte, apelează la ajutorul unui psiholog. În cazul în care cel mic încearcă să-ţi atragă atenţia asupra lui, revizuieşte-ţi comportamentul şi fă în aşa fel încât să petreceţi tot mai mult timp împreună.
 
2. Pentru a evita încercările de manipulare ale copilului trebuie să-i arătaţi că sunteţi insensibili la astfel de presiuni şi să îi explicaţi că aţi înţeles care îi sunt intenţiile. Probabil că, văzând că nu are şanse de reuşită, va renunţa la acest tip de obicei prost, mai ales dacă nu este de durată.
 
3. Pe termen scurt, se poate apela şi la mici trucuri: dacă îşi suge degetul sau îşi roade unghiile, putem să-i aplicăm pe mâini o soluţie inofensivă, dar cu gust neplăcut - de exemplu, zeama de lămâie. Se mai pot înfăşura buricele degetelor în plasture.
 
4. Dorinţa de a creşte şi de a arăta precum cei mari poate fi un motor motivaţional extrem de puternic atunci când încercaţi să îl dezvăţaţi pe cel mic de un tic. O fetiţă care este dată pe ungii cu lac, ar putea să nu-şi mai sugă degeţelul din dorinţa de a nu-şi strica noul aspect al ungiilor.