Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Omfalocelul – simptome, diagnostic si tratament

Omfalocelul – simptome, diagnostic si tratament

04 august 2015    

Omfalocelul este o malformaţie congenitală ce presupune un defect de închidere a peretelui abdominal în regiunea ombilicală. Acesta se manifesta printr-o exteriorizare a viscerelor abdominale prin membrana lor, peritoneul. Pentru ca omfalocelul să fie diagnosticat înainte de naştere este necesară o supraveghere ecografică.

Se pare că unul din 5000 de copii poate avea acest defect de naştere care afectează băieţii şi fetele în aceeaşi măsură. Cei care suferă de omfalocel pot avea şi alte anormalităţi prezente la organe ca splina, tubul digestiv, tractul urinar, inima sau chiar sistemul nervos.
 
Medicii detectează omfalocelul în timpul ecografiei prenatale din timpul trimestrului II şi III al sarcinii. În momentul în care este descoperit, se efectuează p ecocardiogramă care va scoate la iveală anumite anormalităţi cardiace ce pot fi asociate cu această afecţiune.

Omfolocelul - Cauze

Deşi nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei acestui defect congenital, totuşi se apreciază că anumite anomalii pot determina punerea diagnosticului de omfolocel.
 
Printre acestea, anomaliile cromozomiale, defectele cardiace, insuficienţa respiratorie, anomaliile tubului neural şi ale capului şi gâtului, anomaliile digestive, cele musculoscheletale sau anormalităţile materne ori fetale. Omfalocelul poate fi cauzat şi de sindromul Beckwith-Wiedemann.

Omfalocelul - Factori de risc

Alţi factori de risc asociaţi cu posibilitatea de a dezvolta omfolocel sunt drogurile ilicite, fumatul sau consumul de alcool ori infecţiile materne. De asemenea, femeile cu vârsta peste 40 de ani sunt mult mai expuse riscului de a naşte un copil cu omfalocel.

Omfalocelul - Simptome

Omfalocelul este descoperit în momentul în care se realizează o ecografie fetală de rutină.Copiii care prezintă acestă malformaţie au un defect abdominal central cu diametrul crescut. Totodată, omfalocelul conţine şi ficatul în întregul să.
Cavitatile abdominală şi toracică sunt mici si nedezvoltate.
Boala restrictivă pulmonară şi hipoplazia pulmonară sunt asociate cu cavitatea toracică diminuată.

Omfalocelul - Diagnostic

Diagnosticul acestei afecţiuni este pus în urma efectuării unor studii de laborator sau a unor teste imagistice.
 
Rezonanţa magnetic nuclear este necesară pentru evaluarea anatomică fetală şi poate seconda ecografia înainte de realizarea unei intervenţii chirurgicale.
 
O astfel de procedură este utilă şi pentru detectarea altor anormalităţi congenitale ale organelor şi sistemelor fetale asociate cu omfalocelul, cum ar fi cele cardiovasculare si ale tubului neural.

Omfalocelul - Tratament

Dacă omfalocelul este intact, un nou născut nu va avea alte probleme exceptând hipoplazia pulmonară asociată.
 
Tratamentul constă în administrarea unor lichide intravenoase şi a unor antibiotice profilactice preoperatorii. În ceea ce priveşte tratamentul chirurgical, acesta presupune reducerea omfalocelului prin internalizarea organelor si inchiderea defectului abdominal.