Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      13:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Parazitii intestinali – giardioza la bebelusi

Parazitii intestinali – giardioza la bebelusi

06 iulie 2015    
Giardia cu numele ştiinţific Giardia lamblia este cel mai obişnuit parazit intestinal patogen, fiind răspândit în toată lumea. Cele mai comune surse de răspândire sunt apa de la robinet, alimentele şi băuturile preparate cu apă contaminată, salată şi alte legume contaminate.
 

Giardioza - Incidenţa 

 
 Giardiaza este mai frecventă la vârstele mici, fiind maximă la grupa de vârstă cuprinsă între 1-5 ani.
 
Giardiaza apare diferit în zonele urbane sau rurale.
Incidenţa giardiozei este mai crescută în zonele urbane, ceea ce sugerează că densitatea crescută a populaţei favorizează contaminarea.
 

Giardioza  – Forme de manifestare la bebeluşi

 
La bebeluşi nu este de neglijat transmiterea fecal-orală - prin mâini murdare, cu atât mai mult cu cât, de obicei, se semnalează prezenţa giardiozei la mai mulţi membri ai familiei.

Giardioza - Simptome

 
Simptomele infestării cu giardia apar de obicei după aproximativ 2 săptămâni de la infectare diareea urât mirositoare cu scaune apoase, explozive, distensie abdominală importantă, anorexie, greţuri, vărsături, dureri abdominale.
 
Giardia poate antrena în timp malabsorbţie intestinală şi scădere ponderală, mai ales dacă simptomatologia se întinde pe mai multe luni. În infecţia cronică durerile abdominale pot lipsi, fiind prezentă doar senzaţia de arsură substernală sau disconfort epigastric.
 
 Urticaria însoţeşte destul de frecvent infestarea cu giardioză.

Giardioza  -  Diagnostic

 
Infestarea cu giardia nu este însă urmată întotdeauna de manifestari clinice - în 20-45% din cazuri purtatorii ramânând asimptomatici, dar când infecţia este puternică, boala debutează brusc, cu diaree explozivă, crampe abdominale, greaţă, anorexie şi simptome generale de slăbiciune sau stare de subfebrilitate, asociate uneori cu urticarie.
 
Diagnosticul se stabileşte în urma examenului coproparazitologic sau a examenului din lichidul duodenal.
 
În cazul prelungirii peste limita maximă de 4 luni, giardioza conduce la malabsorbţie, debilizare şi scădere în greutate care favorizează hepatita sau pancreatita cronică. Pentru evitarea acestor neajunsuri, trebuie evitat consumul de apă sau alimentele  contaminate, dar mai ales, trebuie respectate normele esenţiale de igienă individuala şi colectivă.
 

Giardioza  – Tratament

 
Tratamentul giardiozei se va indica şi administra după o diagnosticare documentată de către medicul de boli infecţioase sau pediatru. 
În acelaşi timp trebuie să se identifice unele deficienţe de greutate cât mai devreme. 
Unele produse antiparazitare nu sunt lipsite de efecte adverse, astfel încât acestea nu trebuie să fie recomandate decât de medicul curant.