Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pozitionarea corecta la san

Pozitionarea corecta la san

28 iulie 2015    
Deși alăptarea este un act natural, de multe ori tânăra mamă trebuie învăţată cum se realizează poziționarea corectă a bebelușului la sân. O poziție incorectă a bebelușului la sân produce atât numeroase inconveniente de ordin fizic mamei cât și o hrănire incorectă a copilului.
 
În România nu se respecta încă recomandarea OMS-ului de punere la sân a copilului imediat după naștere, în prima ½ - 1 oră în sala de naştere, când copilul este activ, cu un reflex puternic de supt.
 
“Întors după naștere pe burta mamei (se procedează așa în puține spitale), după un timp (30 min) copilul începe să se „caţere” spre sân, mirosul lichidului amniotic al areolei mamare îl atrage. Găseşte sânul şi acum va suge cel mai corect, şi nu o să aibă dificultăţui de supt mai târziu.
Hormonii care se produc în corpul mamei la atingerea copilului (prolactina şi occitocina) se produc într-o concentraţie aşa de mare ca niciodată mai târziu, ajută la expulzia placentei (ocitocina) şi la instalarea rapida, suficientă şi de durată a secreției lactate, copilul va beneficia de efectele colostrului și creşte încrederea mamei în capacitatea ei de a alăpta.”, spune dr. Marta Mureșan, medic primar pediatru la Clinica "Dominic Stanca" Cluj, consultant de lactație și coordonatorul boardului examinatori pentru consultanții de lactație în România (IBLCE).
 
Dacă politica spitalului nu permite alăptarea în sala de naștere este bine să fie dus copilul cât mai repede lângă mamă, după 2-3 ore (când mama ajunge în salon) și atunci nestigherit de confuzia mamelon-tetină, copilul și mama găsesc instinctiv poziția conveniabilă de supt fără a fi nevoie de reguli speciale. Apoi alăptarea nelimitată, ziua şi noaptea (alăptarea în timpul nopţii stimulează secreţia lactată), alăptarea la cerere, copilul și mama aflându-se în sistem rooming-in (24 de ore împreună în salon) stimulează lactația (cu cât suge copilul mai mult se produce mai mult lapte), fluxul laptelui va deveni abundent și dacă fluxul e bun nu mai contează cu adevarat poziția în timpul alăptarii.
 
“Din păcate, la noi în țara copiii ajung la mamele lor în cel mai bun caz după 6-12 ore, după ce au primit deja cu biberonul și ei o să încerce să sugă din sân ca din biberon. În acest caz succesul alăptării depinde de poziţia corectă a mamei şi a copilului în timpul alăptării şi de prindera corectă a sânului de către copil.”, spune dr. Marta Mureșan.
 
 Sunt mai multe poziții în care se poate alăpta. Oricare ar fi poziţia pe care o adoptă mama în timpul alăptării, este important să se respecte unele principii în aşezarea ei şi a copilului şi în modul de ţinere a sânului.
 
Mama trebuie să se aşeze confortabil, cu spatele şi braţul pe care ţine copilul, bine sprijinit. Copilul trebuie aşezat într-o „dungă” cu faţa spre sân, urechea, umerii, şoldul să fie într-o linie, paralel cu mama, cât mai aproape de mamă, cât mai mult din corpul copilului să atingă corpul mamei. Se duce copilul la sân nu sânul la copil (sânul şi capul copilului trebuie să fie la un nivel).
 
Mama trebuie să susţină sânul sub formă de C sau U- policele deasupra şi mai depărtat de areolă, iar restul degetelor susţinând sânul, astfel face posibil ca bebeluşul să ia cât mai mult din areolă în gură. În timpul suptului mama este bine să-şi susţină în continuare sânul.
 
“Când pune bebelușul la sân, mamelonul trebuie să fie lângă nasul copilului, mama atinge buzele copilului cu mamelonul, aşteaptă până acesta deschide gura mare, apropie repede copilul de sân (ţinându-l de umeri şi ceafă), îi introduce mamelonul în gură, cât mai adânc, în aşa fel ca buza inferioară a copilului să fie răsfrântă şi să atingă sânul cât mai departe de baza mamelonului, limba scoasă peste gingia inferioară înconjoară sânul, bărbia să fie în sân. Copilul trebuie să cuprindă cât mai mult din areolă în gură, deoarece în spatele areolei sunt rezervoarele de lapte. Bebelușul nu trebuie să prindă numai mamelonul, de unde vine lapte puțin și îi provoacă rană mamei.”, recomandă dr. Marta Mureșan.
 
Oricare ar fi poziția în care alăptează mama (culcată, în șezut, sub braț, culcată pe spate cu copilul deasupra, în poziție vizavi sau inversă) este indicat ca mama să schimbe des poziţiile de alăptat, pentru a goli sânul mai eficient și a nu se produce obstrucții ale canalelor galactofore.
 
De asemenea, este important ca mama să recunoască semnele precoce de foame al copilului (îşi bagă mâinile în gură şi se agită) şi nu aşteaptă până ce acesta plânge.