Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      21:54
Primele vizite la pediatru ale bebelusului

Primele vizite la pediatru ale bebelusului

03 iulie 2015    
Grija oricărui părinte este să aibă un copil sănătos. Încă din timpul sarcinii, va trebui ca viitorii părinţi să se familiarizeze cu tot ce înseamnă controale medicale, grila vaccinării sau alte metode de imunizare împotriva afecţiunilor nedorite. 
 
La naştere, bebeluşii au imunitate la anumite infecţii datorită anticorpilor care au trecut prin placentă de la mamă la făt. După naştere, sugarul beneficiază în continuare de anticorpi suplimentari din laptele matern. În ambele cazuri însă, imunitatea este doar temporară.
 
Vizita la medic trebuie făcută pentru efectuarea vaccinurilor obligatorii. Acţiunea acestora este benefică şi ajută organismul micuţului să se apere împotriva bacteriilor sau viruşilor care pot provoca o serie de boli nedorite, în sensul stimulării organismului de a produce anticorpi. Odată activaţi, aceşti anticorpi rămân în corp şi sunt activi atunci când apare pericolul unei boli reale.
 

Primele vaccinuri – primele controale medicale

 
În primele 7 zile de viaţă, în maternitate, nou-născutului i se vor face două vaccinuri şi anume BCG - de la Bacillus Calmette - Guerin, vaccin ce este împotriva tuberculozei, şi un alt vaccin împotriva hepatitei B.
 
La două luni de la naştere, copilul trebuie să mai facă alte 3 vaccinuri diferite: DTP (antidifterie, antitetanos, antipertusis), antihepatita B şi vaccinul antipoliomielitic viu atenuat - VPOT.
 
La 4 luni, cel mic trebuie să facă două vaccinuri, şi anume DTP şi VPOT.
 
La 6 luni, copilul trebuie să faca trei vaccinuri: DTP, antihepatita B şi VPOT.
 
Între 9 şi 11 luni, copilul trebuie să facă vaccinul antirujeolic.
 
Vizita la medic care urmează este cea de la 12 luni, copilul trebuie să facă două vaccinuri, şi anume DTP şi VPOT.
 
Vaccinul VPOT este împotriva poliomielitei, cauzată de un virus din subgrupul enterovirusuri. Virusul poliomielitei este de 3 subtipuri, la fel de virulente, care pot duce la paralizie fără niciun vaccin în antecedentele medicale ale copilului. Vaccinarea copilului nu este o etapă de trecut cu vederea, iar informaţiile nesusţinute medical nu au nicio valoare. Virusul poliomielitei mai întâi se multiplică până apar simptomele, astfel că virusul va fi prezent în gât şi scaunul copilului înainte de debutul bolii - prin simptome. Simptomatologia este foarte variată, însă cu o vaccinare completă, copilul va fi scutit de complicaţiile ulterioare. Rapelurile din 2 în 2 luni ajută foarte mult în scopul obţinerii unui sistem imun competent.

Controalele medicale periodice

 
Controalele medicale periodice se stabilesc de comun acord cu familia, respectiv cu mama copilului. Numărul controalelor depinde foarte mult de starea copilului şi de cât de bine se adaptează el la viaţa extrauterină.
 
Controalele medicale, frecvenţa acestora, mai depind şi de cât de mult e pregatită mama să se adapteze şi ea la cerinţele copilului. Nu există o regulă a frecvenţei vizitelor la medic, nici în prima lună de la naştere, nici în următoarele.
 
Singurele vizite la medic programate apar în cazul vaccinarilor sau în cazul în care micuţul prezintă semne că este bolnăvior!

Medicul pediatru poate decide amânarea efectuării unui vaccin dacă bebeluşul este răcit, i se administrează antibiotice sau există o predispoziţie la alergii -un membru al familiei a avut reacţii adverse la vaccin