Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      06:21
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Primii pasi – bebe a cucerit lumea!

Primii pasi – bebe a cucerit lumea!

06 iulie 2015    
Primii paşi făcuţi din curiozitate şi curaj de către micuţi sunt priviţi cu emoţie şi mare mândrie de părinţi. Primii paşi ai bebeluşului sunt mult mai importanţi chiar decât prima sa aniversare, consideră specialiştii.
 
Dar, înainte de primii paşi, dobândirea echilibrului este un punct de referinţă în dezvoltarea motrică a copilului.
 

Primii paşi către mersul în picioare

În poziţia sezând, bebeluşul reuşeşte să se echilibreze singur prin aplecare în faţă şi sprijinire într-o mână. Puţin sunt bebeluşii care merg de-a buşilea înainte de 6 luni. Cei mai mulţi înaintează alunecând pe burtă. La 10 luni copilul se deplasează ajutându-se de coate, iar o lună mai târziu se ridică în patru labe, fără să atingă podeaua cu burtica.
 
Aceasta este perioada în care bebe începe să se caţere peste tot. Micuţii nu trebuie împiedicaţi să facă ce doresc, ci dimpotrivă, trebuie asistaţi şi sprijiniţi. Este ultima etapă pregătitoare înainte de mersul în picioare.
 

Primul pas al bebeluşului

Bebeluşul este capabil să meargă în jur de 11 luni. El poate, în sfârşit, să se menţină în picioare, ţinut de mână sau sprijinindu-se de o piesă de mobilier.
 
Primii paşi nesiguri, facuţi pe laterală, tot cu sprijin, dar de data aceasta cu mai mult curaj, sunt următoare etapă în reglarea mersului bebeluşului.
 
Primii paşi realizaţi fără ajutor, sunt realizaţi extrem de diferit de la copil la copil. În general, se întâmplă pe la sfârşitul celor 11 luni spre un an. Nu toţi copiii pot merge însă la această vârstă.
 
Mersul bebeluşului reprezintă, la început, parcurgerea unor distanţe scurte, echilibrându-se de la o mobilă la alta. Progresul nu este întotdeauna continuu, marea realizare pe care o reprezintă traversarea sufrageriei, de multe ori nu se repetă şi la întoarcere.
 
La început, bebeluşul merge cu picioarele desfăcute, cu mâinile întinse în lateral, legănându-se de pe un picior pe altul.
 

Mersul – ieşirea din etapa micii copilării

 
Mersul bebeluşilor apare între 10 si 18 luni, marea majoritate începând să meargă în jurul lunii a 14-a.
 
Dezvoltarea capacităţii de a merge se bazează pe o maturizare suficientă, atât fizică cât şi psihică, dar şi pe temperamentul copilului. Cei mai activi vor merge mai devreme, iar cei mai calmi, merg de obicei mai târziu.
 
Toţi bebeluşii, atunci când sunt pregatiţi de mers, se vor manifesta foarte clar în acest sens.
 
Mersul este foarte important şi în plan simbolic. Odată cu primii paşi, bebeluşul iese din etapa micii copilării. Copilul consumă multă energie în lupta pentru independenţă, aceasta va fi marea cucerire a celui de-al doilea an din viaţă.