Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sfaturi pentru mamicile cu copii mofturosi la mancare

Sfaturi pentru mamicile cu copii mofturosi la mancare

26 iunie 2015    
Mofturile la mâncare sunt frecvent întâlnite la bebeluşi. Obişnuiţi cu lăpticul mamei bebeluşii pot fi convinşi cu greu să încerce şi alte mâncăruri. Însă mofturile la mâncare sunt întâlnite şi la vârste mai mari. Răsfăţul, lipsa unui ritual al mesei (oră fixă de mâncare, acelaşi loc destinat mesei, mâncatul împreună cu membrii familiei), lipsa atractivităţii mâncărurilor, toate acestea fac un copil să devină mofturos la mâncare.
 
Mofturile la mâncare le dau bătăi de cap multor mămici care nu ştiu ce şiretlicuri să mai adopte pentru a-i convinge pe cei mici să pape tot din farfurie sau să mănânce şi legumele.
 
Deşi mofturile la mâncare ale micuţilor pot fi destul de supărătoare, torturarea copilului prin obligarea sa de a deschide gura pentru a mânca tot nu este o soluţie. Dimpotrivă, evitaţi pe cât posibil să forţaţi copilul să mănânce, în speranţa că astfel îl veţi dezvăţa de obiceiul de a face mofturi la mâncare, deoarece acest lucru poate avea efecte negative asupra lui pentru tot restul vieţii.
 
Sfaturi pentru combaterea mofturilor la mâncare ale bebeluşului
 
 Faceţi din masă o ocazie specială
 
Nu vă fugăriţi copilul prin casă cu farfuria în mână încercând să-l determinaţi să mănânce!
 Pentru început, convingeţi-l doar să se aşeze la masă. Puteţi să vă folosiţi şi de personajele din poveştile lui preferate făcându-l să-şi imagineze că ia parte la un ospăţ împărătesc sau poate chiar extraterestru, în funcţie de ceea ce-l pasionează. Creaţi un fel de ritual cu norme care trebuie respectate cu stricteţe. Copiilor le place rutina şi mai mult de atât, ei sunt chiar uşor de condiţionat în ceea ce priveşte mâncarea. Mofturile la mâncare nu dispar dacă le veţi impune copiilor să mănânce ceva ce nu le place, însă mofturile la mâncare pot fi combătute prin “păcălirea” copilului astfel încât să înveţe să îi placă ceea ce mănâncă.
 
Faceţi din mese un prilej distractiv
 
Asta înseamnă să puneţi muzica lui preferată, să cântaţi chiar dumneavoastră sau să vă mişcaţi în paşi de dans. Uneori, oferindu-i cărţi şi creioane de colorat poate fi de ajutor. Băieţii de obicei pot fi ţinuţi ocupaţi dacă se joacă cu capacele sticlelor sau borcanelor. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că nu daţi copilului obiecte prea mici care pot fi periculoase. Tendinţa acestuia este să le bage în gură şi din neatenţie se poate sufoca.
 
Mâncarea trebuie să fie atractivă
 
Decoraţi farfuriile cu bucăţi mici de legume sau fructe pentru a realiza feţe zâmbitoare, trenuleţe, fluturaşi. Distraţi-vă chiar dumneavostră punându-vă creativitatea la încercare pentru a da mâncării un aspect cât mai colorat şi mai distractiv. În acest fel copilul mofturos la mâncare va fi tentat de ceea ce îi puneţi în farfurie.
 
 Mofturile la mâncare combătute prin reducerea gustărilor
 
Nu vă hrăniţi copilul între mese. Acesta trebuie să respecte programul: mic dejun, prânz, gustare şi cină. Evitaţi dulciurile şi prăjiturile. Concentraţi-vă pe legume fierte şi fructe atunci când vine vorba de gustări!
 
 Mâncare cât mai diversificată
 
Legumele sunt foarte importante în regimul unui copil. El poate ajunge foarte uşor să iubească broccoli-ul uşor fiert având în vedere că acesta arată ca un copac! Jumătăţile de morcov gătite într-o cantitate mică de apă pot fi văzute ca nişte creioane colorate, iar conopida ca o floare. Toate aceste legume pot fi foarte distractiv de ronţăit!
 
 Nu vă faceţi prea multe griji
 
Chiar dacă la început refuză să respecte un program,copilul, oricât de mofturos la mâncare este, va mânca cu siguranţă atunci când i se face foame. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care nu trebuie să îl încurajaţi să mănânce între mese.
Cu toate acestea, dacă greutatea copilului dumneavostră este sub cea normală şi sunteţi îngrijorată că nu are parte de o nutriţie adecvată, puteţi consulta un medic specialist pentru a vă recomanda anumite suplimente de vitamine şi minerale necesare copilului.