Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Subalimentarea si supraalimentarea bebelusului

Subalimentarea si supraalimentarea bebelusului

06 iulie 2015    
În cazul în care copilul regurgitează prea des atunci este nevoie sfatul medicului. În unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinţa unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situaţii care necesită îngrijire medicală.
 
Cu toate că bebeluşul va începe să mănânce şi alimente solide - în jurul vârstei de 4-6 luni, laptele matern sau artificial va rămâne principala componentă a mesei acestuia în primul său an de viaţă. În cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrană mult mai variată, pentru a beneficia de caloriile şi elementele nutritive necesare.
 

Subalimentarea

 
În cazul subalimentării, pielea copilului rămâne "zbârcită" în prima lună de viaţă, iar obrazul nu este pufos - acesta poate fi un semn că nu acumulează în greutate aşa cum ar trebui.
Copilul nu pare mulţumit, chiar dacă masa s-a încheiat, acesta poate fi un alt semn de subalimentare.
 

Supraalimentarea

 
Supraalimentarea este descrisă prin câteva semnale de alarmă care includ stări de vomă după masă şi scaune slab consistente, lichide. Mulţi copii regurgitează după masă, pentru că sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelaşi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.
 

Posibile probleme în alimentaţia bebeluşului

 
Problemele pe care le pot întâmpina mamele când alăptează la sân constau în aşezarea bebeluşului în poziţia optimă pentru supt şi plasarea mamelonului în gura micuţului. Aceste situaţii se rezolvă de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care îi va arăta mamei cum trebuie să procedeze. De asemenea, multe femei se confruntă cu probleme de genul: dureri şi sensibilitate pronunţată a mameloanelor, mastita - o infecţie a canalelor galactofore- sau un abces al sânilor -o colecţie de puroi care formează un nodul roşu si foarte sensibil. Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie să consulţi un medic.
 
Ceea ce are de facut proaspata mamă este să aibă grijă atât de ea, cât şi de bebeluş. De aceea, trebuie să fie odihnită, să bea multe lichide şi să aibă o dietă echilibrată. Este cu atât mai bine dacă ceilalţi membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel încât mama să se poata relaxa şi ocupa cât mai bine de noile sale îndatoriri.
 
Şi în cazul în care micuţul este hrănit cu biberonul, pot apărea probleme şi situaţii aparte. Mama trebuie să verifice de fiecare dată cu atenţie data expirării produsului şi trebuie să aibă grijă ca recipientul în care se află laptele să fie sigilat. Unii bebeluşi sunt alergici la proteinele pe care le conţine laptele de vacă.
 
Simptomele unei alergii la proteinele din lapte includ stările de vomă, diareea, durerile abdominale, apariţia unor eczeme si chiar prezenţa sângelui în scaunul bebeluşului. În alte cazuri, copilul nu tolerează lactoza - ceea ce înseamnă că nu o poate digera complet.
 
Simptomele intoleranţei la lactoză sunt eructaţii excesive, sensibilitate şi dureri abdominale şi diaree.
 

Suplimente nutritive

 

Un copil sănătos, care este alăptăt de o mamă sănătoasă, poate să nu aibă nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - deşi cel mai bine este ca medicul să fie cel care decide acest lucru.

Laptele matern conţine combinaţia ideală de vitamina C, E, vitaminele din grupa B şi fier, care îi sunt suficiente copilului până când, în jurul vârstei de şase luni, va începe să mănânce cereale îmbogăţite cu fier.

Vitamina D nu se găseşte în concentraţie prea mare în laptele matern, dar ea este sintetizată în organism odată cu expunerea la soare.

Nevoia de vitamina D a copilului variază în funcţie de tipul său de piele şi de măsura în care este expus la soare. Medicul va decide dacă este nevoie de un supliment din această vitamină şi tot el te va sfătui cum să-l protejezi pe bebeluş de acţiunea nocivă a razelor de soare.