Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abcesul pulmonar

Abcesul pulmonar

14 iulie 2015    
Abcesul pulmonar este o colecţie purulentă localizată în parenchimul pulmonar, care se evacuează prin căile respiratorii, în urma deschiderii în bronhii, însoţindu-se de expectoraţie muco-purulentă.
 

Abcesul pulmonar - Factori favorizanţi

 
Factori favorizanţi ai abcesului pulmonar sunt: frigul, oboseală, alcoolismul, diabetul, iar bărbaţii sunt cei care sunt preponderent afectaţi de această boală.
 
Agenţii patogeni ai abcesului pulmonar sunt pneumococul, streptococul, stafilococul, pneumobacilul Friedlander. Germenii pătrund în parenchimul pulmonar pe cale aerină, limfatică sau hematogenă de la un focar septic.

Abcesul pulmonar - Cauze 

 
Cauzele cele mai frecvente ale abcesului pulmonar sunt: stenoza bronşică, dilataţia bronşică, emboliile septice, suprainfectarea unor afecţiuni preexistente (chist hidatic, aerian etc), diverse alte infecţii (sinuzite, otite, infecţii dentare, furuncule, traumatisme toracice etc).
 
Supuraţia poate fi de la un abces cu piogeni, amibian, micotic sau ca urmare a uneiafecţiuni pulmonare (pneumonie, bronhopneumonie), unei supuraţii toracice sau subdiafragmatice, unei embolii septice pulmonare.
 

Abcesul pulmonar - Simptome 

 
Debutul abcesului pulmonar este de obicei rapid, brutal, apărând frisoane, febră, junghi toracic, tuse şi expectoraţie mucoasă, paliditate, rezistenţă la antibiotice.
 
Abcesul pulmonar poate debuta ca o răceală - febră, tuse, hemoptizie (prezenţa sângelui în secreţii bronşice.
Caracteristic însă este expectoraţia fetidică, atunci când abcesul are în componenţă bacterii anaerobe, dar şi o expectoraţie în cantitate crescută - 100-300 ml/24 ore.
Alte semne ar fi transpiraţiile nocturne, scăderea în greutate, paloarea sau astenia.
 
Abcesul pulmonar se vindecă spontan în maxim 2 luni, dar dacă vindecarea nu s-a produs, supuraţia intră în faza de cronicizare.

Abcesul pulmonar - Diagnostic 

 
Diagnosticul este sugerat de debutul brusc, cu aspect de pneumonie lobară, urmat de semne de supuraţie deschisă.
 

Abcesul pulmonar - Complicaţii 

 
Complicaţiile abcesului pulmonar pot fi pleurale (pneumotorax spontan, pleurezii), cronicizare cu scleroza şi supuraţie (piosleroza), emfizem, cord pulmonar cronic, supuraţii în creier, ficat etc.
 

Abcesul pulmonar - Tratament

 
Tratamentul abcesului pulmonar impune repausul la pat cel puţin 6 săptămâni şi un regim alimentar compus din proteine, glucide, vitamine, cu lichide abundente.
 
Tratamentul medical constă din antibiotice care se pot adminsitra prin perfuzie iniţial, drenaj pastural şi bronhoaspiraţia.
La început, se poate trata în spital iar apoi administrarea antibioticelor se poate continua acasă, sub formă de tablete.
 
Pentru a putea fi prevenit abcesul pulmonar trebuie pus accent pe tratarea infecţiilor rino buco-faringiene şi antiobioterapie de protecţie în intervenţiile chirurgicale. Tratamentul trebuie continuat până la dispariţia tuturor simptomelor şi a oricărui indiciu de abces la radiografia pulmonară.
 
Tratamentul durează de obicei câteva săptămâni până la câteva luni.
 
Drenajul postural sau aspiraţia prin bronhoscopie se instituie când expectoraţia este abundentă sau când un canal bronşic este obstruat de o tumoră sau de un corp străin. Pentru eliminarea puroiului se poate institui un drenaj până în cavitatea cu abces.
 
Există şi cazuri rezistente la tratament medicamentos (cancer bronşic, stenoze bronşice) şi atunci se recomandă tratament chirurgical când cavitatea persistă şi nu survine ameliorarea pentru îndepărtarea segmentului pulmonar inflamat. 
 
Tratamentul chirurgical poate consta lobectomie sau pneumectomie se recomandă după 3-6 luni, cand tratamentul medical este ineficace, iar abcesul pulmonar s-a cronicizat sau recidivat.
 
Abcesul pulmonar este mai rar întâlnit, dar are o deosebită importanţă pentru întreg organismul deoarece derivă din alte afecţiuni minore şi are complicaţii foarte grave sau chiar stări patologice incipiente.
 
Dacă abcesul pulmonar apare la o persoană cu un sistem imunar slab sau cu un cancer pulmonar, riscul de deces este mare, iar în 30% din cazuri în urma tratamentului rămâne un rest de cavitate cu puroi, care poate constitui punctul de plecare pentru un nou abces sau o pneumonie cronică.