Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Atelectazia

Atelectazia

29 iulie 2015    
Atelectazia reprezintă absenţa aerului într-o zonă sau în tot plămânul din cauza obstrucţiei bronşiei aferente zonei urmată de afectarea alveolelor pulmonare. Astfel, atelectazia reprezintă lipsa gazului din alveole,din cauza colapsului alveolar sau a consolidării lichidului. Poate afecta o parte sau întreg plămânul.
 
Atelectazia reprezintă colapsul ţesutului pulmonar, ceea ce împiedică absorbţia normală a oxigenului de către ţesuturile sănătoase.

Atelectazia - Cauze

Există mai multe cauze ale blocajului care apare odată cu atelectazia: un corp străin în pasajul de aer, presiune de la o tumoare a pieptului, mucus sau expectoriaţie blocate, tumoare sau alte tulburări pulmonare sau ca o consecinţă a intervenţiei chirurgicale în care a fost nevoie de intubaţie în special în cazul operaţiilor toracice sau abdominale ce au dus la apariţia durerii abdominale sau toracice în cursul respiraţiei.
 
Atelectazia congenitală este cauzată de inabilitatea plămânilor de a se expanda la naştere.
 
De fapt, orice persoană care suferă o intervenţie chirurgicală toracică sau abdominală, cu anestezie generală, prezintă riscul de a dezvolta atelectazie deoarece, după operaţie, respiraţia este adesea superficială (pentru a evita durerea cauzată de incizia chirurgicală).
 
Orice scădere semnificativă a fluxului aerian de la nivelul alveolelor contribuie la acumularea secreţiilor, care la rândul lor pot cauza apariţia infecţiilor.
Traumatismele toracice ce produc respiraţie superficială pot determina atelectazie.

Atelectazia - Simptome

Cele mai frecvente simptome ale atelectaziei sunt: scurtarea respiraţiei şi reducerea expansiunii peretelui toracic.
 
În cazul în care tulburarea afectează o mare parte a plămânului şi se dezvolta rapid, bolnavul poate deveni cianotic sau palid, prezentând o scurtare semnificativă a respiraţiei şi o durere înţepătoare pe partea afectată.
 
Dacă atelectazia este acompaniată de o infecţie, pacientul poate dezvolta febră şi un ritm cardiac crescut.

Atelectazia - Diagnostic

Radiografia toracică a zonei pulmonare fără aer confirmă diagnosticul de atelectazie.
 
Dacă se suspectează o obstrucţie a căilor aeriene, se efectuează o bronhoscopie sau o computer tomografie pentru a localiza cauza blocajului.

Atelectazia - Tratament

Tratamentul atelectaziei. Primul pas în tratarea atelectazei este eliminarea obstrucţiei. De obicei, se apleleaza la suplimentarea de oxigen, fizioterapia pieptului şi antibiotice, în cele mai multe cazuri ţesutul pulmonar revine la normal.
 
Eliminarea obstrucţiei căilor aeriene se realizează prin tuse, aspiraţie sau bronhoscopie iar în cazul în care atelectazia este reprezentată de o tumoră, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală.
Tot o intervenţie chirurgicală este recomandată când apare hemoragia, astfel încât secţiunea afectată a plămânului poate fi îndepărtată chirurgical.
 
Antibioticele sunt folosite în cazul în care atelectazia este însoţită de o infecţie.