Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diagnosticul si tratamentul tumorilor de mediastin

Diagnosticul si tratamentul tumorilor de mediastin

13 august 2015    
Tumorile de mediastin sunt afecţiuni ce pot fi tratate, fie chirurgical fie printr-un tratament cu citostatic. Schema de tratament depinde foarte mult de tipul tumorii.
 
Astfel, „timoamele au tratament chirurgical. Deci ele sunt indicate a fi tratate chirurgical. Iar asta spre deosebire de limfoame unde chirurgia nu are decât rolul de a pune un diagnostic histologic, respectiv de a recolta ţesut patologic în aşa fel încât explorarea la microscop să poată să precizeze diagnosticul. Concret, limfoamele au tratament citostatic, deci sunt tratate prin chimioterapie şi radioterapie, eventual. Chirurgia nu face decât să precizeze diagnosticul. De aceea este preferabil să se facă acest lucru prin metode minim invazive, pentru a nu-l mai supune pe pacient la o suferinţă în plus. Prin metode minim invazive se poate obţine ţesut semnificativ pentru diagnostic şi apoi se va deferi pacientul într-un serviciu de oncologie unde i se face tratamentul care trebuie.”, a declarat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Ioan Cordoş, şeful secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Mediastinoscopia, o investigaţie rezervată stadializării cancerului bronhopulmonar

În acelaşi timp, prof. univ. dr. Ioan Cordoş a atras atenţia asupra unui aspect extrem de important, mai exact asupra mediastinoscopiei. Deşi nu face parte din categoria tumorilor mediastinale, „un lucru important pentru mediastin este explorarea minim invazivă în cancerul bronhopulmonar pentru stadializarea acestuia, şi anume mediastinoscopia. De multe ori se crede că poţi rezolva totul în cazul tumorilor mediastinale prin mediastinoscopie. Nu. Mediastinoscopia, de obicei, este rezervată stadializării cancerului bronhopulmonar, respectiv a recoltării unor fragmente din grupele ganglionare din mediastin pentru a vedea stadiul în care se află cancerul şi până unde s-a extins.”, a precizat specialistul.

Mediastinoctomia anterioară, utilizată în cazul limfoamelor

În tumorile mediastinale, mai precis în cazul limfoanelor, există un alt procedeu minim invaziv numit mediastinoctomie anterioară.
 
"Prin această metodă se reuşeşte prin ridicarea unui fragment de cartilagiul costal pătrunderea în mediastin. De asemenea există şi metode care permit diagnosticul prin toracoscopie.", potrivit prof. univ. dr. Ioan Cordoş, şeful secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Diagnosticul precoce duce la obţinerea unor rezultate optime

Pentru a evita evoluţia tumorilor de mediastin, un diagnostic precoce este mai mult decât indicat. Cu toate acestea, în România, pacienţii ajung destul de târziu la medic, când boala este destul de avansată, lucru confirmat şi de prof. univ. dr. Ioan Cordoş.
 
„Problema care ar fi de reglat la noi este viteza de diagnostic. Adică să nu plimbăm pacientul din medic în medic pentru că boala evoluează neavând un tratament specific. Deci diagnosticul precoce nu este o vorbă în vânt, este un lucru real şi necesar pentru a obţine cât mai multe rezultate bune. De altfel, ceea ce trebuie să ştie pacientul este că o radiografie pulmonară standard trebuie făcută neapărat. Şi asta cred că ar depista foarte multe boli în stadiul perfect tratabil.”, a subliniat şeful secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
 
Un articol despre tumorile de mediastin găsiţi aici.