Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      06:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Modificarea stilului de viata imbunatateste calitatea vietii bolnavilor de hipertensiune pulmonara

Modificarea stilului de viata imbunatateste calitatea vietii bolnavilor de hipertensiune pulmonara

31 iulie 2015    

Hipertensiunea pulmonară reprezintă creşterea presiunii vaselor de sânge din plămâni.

Hipertensiunea pulmonară este o boală care poate fi tratată, însă nu şi vindecată.

Spre deosebire de hipertensivi, persoanele normale au întotdeauna o tensiune arterială scăzută în circulaţia pulmonară fie că depun efort fizic, fie că sunt în stare de repaos.

Există două cauze ale hipertensiunii pulmonare, şi anume una dintre ele este necunoscută şi se asociază cel mai adesea cu istoricul familial, iar cea de-a doua este asociată cu o boală cardiacă sau pulmonară.
 
Tratamentul hipertensiunii pulmonare presupune cel mai adesea tratarea cu medicamente a bolii pulmonare, iar în cazuri extreme se poate recurge chiar la transplantul pulmonar.  

Hipertensiunea pulmonară - Simptome

Persoanele care suferă de hipertensiune pulmonară manifestă o îngustare a vaselor de sânge de la nivel pulmonar. Această îngustare a vaselor sanguine ce determină creşterea tensiunii arteriale este responsabilă şi de apariţia simptomelor hipertensiunii pulmonare.
 
Simptomele pot fi specifice şi altor boli, însă majoritatea pacienţilor care au această afecţiune, acuză dispnee (respiraţie grea ca urmare a unui efort fizic), oboseală sau scăderea capacităţii de efort. Alte semne ale hipertensiunii pulmonare sunt senzaţia de apăsare în piept şi stările de leşin.
Dacă partea dreaptă a inimii îşi pierde capacitatea de pompare, se poate ajunge la acumularea de apă la nivelul picioarelor (edeme).

Hipertensiunea pulmonară - Diagnostic

Diagnosticul hipertensiunii pulmonare este pus pe baza efectuarii unui control de specialitate care constă în efectuarea unei electrocardiograme, a unei radiografii toracice şi a unei ecocardiografii.
 
Ecocardiografia poate stabili funcţionalitatea inimii şi gravitatea hipertensiunii pulmonare.
 
O procedură de stabilire a valorilor tensiunii arteriale din circulaţia pulmonară este cateterismul cardiac. Procedura presupune introducerea unui cateter în inima dreaptă prin efectuarea unei mici incizii în regiunea axilară.

Hipertensiunea pulmonară - Tratament

Tratamentul medicamentos nu poate vindeca hipertensiunea pulmonară. Există însă câteva remedii care pot diminua simptomele acestei afecţiuni.

Modificarea stilului de viaţă este una dintre condiţii

Odihniţi-vă cât mai mult – respectarea programului de somn vă ajută să eliminaţi oboseala care ar putea fi cauzată de hipertensiunea pulmonară
 
Urmaţi un program de viaţă activ – exerciţiile fizice moderate de tipul unor plimbări sunt benefice pentru cei care suferă de hipertensiune pulmonară. Este indicat ca efortul fizic depus să nu fie foarte mare. Înainte de a vă opri asupra unui stil de exerciţii pe care să-l practicaţi, vorbiţi cu un medic specialist.
 
Renunţaţi la fumat! – Persoanele care suferă de boli cardiace sau pulmonare trebuie să renunţe la fumat. Dacă nu se pot lăsa din proprie iniţiativă, un medic specialist le poate prescrie tratamentul necesar. De asemenea se recomandă şi evitarea fumatului pasiv.
 
Femeile care suferă de hipertensiune pulmonară trebuie să evite să rămână însărcinate sau să ia pastile – o posibilă sarcină poate cauza probleme atât copilului cât şi viitoarei mame. Evitaţi să luaţi pastile pentru menţinerea sub control a sarcinii pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge. Întrebaţi un medic specialist care sunt metodele alternative de menţinere a sarcinii sub control.
 
Evitaţi să faceţi călătorii sau să locuiţi în zone situate la o altitudine foarte mare – altitudinile ridicate înrăutăţesc simptomele hipertensiunii pulmonare.
 
Evitaţi situaţiile care pot determina scăderea excesivă a presiunii sângelui – o serie de situaţii de acest gen fac referire la: băile fierbinţi şi lungi, ori mersul la saună. Aceste activităţi diminuează excesiv presiunea sângelui şi pot cauza leşinul sau chiar decesul persoanei respective. Nu este indicată nici ridicarea greutăţilor.
 
Reduceţi stresul – modalităţi de reducere a stresului pot fi: practicarea exerciţiilor de relaxare de tip yoga, ascultatul muzicii sau lectura unei cărţi. Foarte multe persoane care suferă de hipertensiune pulmonară spun că reducerea stresului le îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii.
 
Adoptaţi o dietă echilibrată – acest lucru înseamnă, în primul rând, o reducere a cantităţii de sare din organism. Medicii recomandă consumul a maximum 2400 mg de sare zilnic. De obicei, mâncărurile expuse în vitrine conţin sare într-o concentraţie foarte ridicată, aşa că citiţi etichetele cu atenţie înainte de a le achiziţiona.

Când se face un transplant pulmonar?

Transplantul pulmonar poate fi o opţiune pentru persoanele mai tinere care suferă de hipertensiune pulmonară idiopatică.
 
Riscurile unui transplant pulmonar includ respingerea organului transplantat şi infectarea zonei respective, sau administrarea pe viaţă a unor medicamente imunosupresoare care să reducă şansele ca organul transplantat să fie respins.