SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
Info SănătateaTV.ro: Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu
ticker

Pleurezia reprezintă o afecţiune caracterizată prin inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică. Foiţa exterioară a pleurei îmbracă cutia toracică în timp ce foiţa internă acoperă plămânii. Între cele două foiţe există un spaţiu ce conţine o cantitate mică de lichid cu rol în lubrifiere. Acest lichid permite foiţelor să alunece una pe cealaltă în timpul respiraţiei. În momentul în care foiţele se inflamează, în piept apare o senzaţie de disconfort ce poartă numele de durere pleurală. Pleurezia este cunoscută şi sub numele de pleurită.

Cauzele apariţiei pleureziei
 
Pleurezia poate apărea datorită unei infecţii virale de la nivelul aparatului respirator sau a unei pneumonii. Pleurezia produsă de o infecţie virală durează maximum două săptămâni şi nu este contagioasă decât în cazuri extrem de rare. Pleurezia poate apărea şi ca urmare a unor traumatisme ale toracelui, tuberculozei, pneumotoraxului (trecerea aerului în cavitatea pleurală) sau a altor tipuri de infecţii. Alte afecţiuni care pot produce pleurezie sunt lupusul, poliartrita reumatoidă, trombembolism pulmonar sau pancreatită.
 
Simptomele pleureziei
 
Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt: durerea toracică şi dispneea. Durerea prezintă câteva caracteristici cum ar fi continuitate, agravarea la strănut, tuse sau dureri bruşte, posibilitatea de a iradia la nivelul umărului sau al abdomenului, se poate calma în momentul opririi respiraţiei. Alte simptome specifice pleureziei sunt febră, cefalee sau durere musculară prezente mai ales dacă pleurezia este produsă de o infecţie virală.
 
Diagnosticul pleureziei
 
Pentru punerea diagnosticului de pleurezie, medicul de specialitate va realiza un examen fizic şi o radiografie toracică pentru a determina semnele durerii. Printre acestea se pot numără infecţia virală, fractura unei coaste, contractura musculaturii cutiei toracice, pericardită, pneumonie, tuberculoză sau prezenţă lichidului în cavitatea pleurală.
În cazul în care pacientul prezintă sindromul lichidului pleural, acesta se poate scoate cu ajutorul unui ac, urmând ca lichidul să fie trimis apoi în laborator pentru a determina cauzele producerii afecţiunii.
 
 
Tratamentul pleureziei
 
Pentru tratarea pleureziei este necesar ca medicul de specialitate să determine cauza afecţiunii. Tratamentul cu antibiotice se poate folosi în cazul unei infecţii bacteriene. Pacienţilor cu trombembolism pulmonar li se vor administra anticoagulante. Pentru durerea pleurală se pot administra şi aspirine, ibuprofen sau tratament antiinflamator nesteroidian.
 
Pacienţii cu sindromul lichidului pleural au nevoie de eliminarea lichidului din cavitatea pleurală cu ajutorul unui tub introdus în cutia toracică. Pleurodeza este o procedură terapeutică care constă în injectarea unei substanţe chimice sau a unui medicament în cavitatea toracică care produce o inflamaţie la nivelul suprafeţei plămânilor dar şi în interiorul cutiei toracice. Mai exact, are loc o adeziune între suprafaţa plămânilor şi cea a cutiei toracice care previne formarea de lichid în cavitatea pleurală.
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail: