Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pleurezia maligna – simptome, diagnostic, tratament

Pleurezia maligna – simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Una dintre complicaţiile care apare la circa 30% din cancerele pulmonare este pleurezia malignă. Pleurezia malignă poate apărea şi la persoanele care suferă de cancer la sân sau limfoame.

Dacă este vorba de cancerul pulmonar, pleurezia malignă poate fi prima manifestare clinică a neoplaziei sau se poate dezvolta ca o complicaţie tardivă a bolii avansate.

Ce este pleurezia malignă?

Din punct de vedere medical, pleurezia malignă se defineşte ca o cantitate anormală de fluid ce se acumulează în spaţiul dintre foiţele de ţesut pleural care căptuşesc plămânul. Medicii vorbesc de pleurezie malignă în momentul în care în fluidul respectiv sunt prezente celule tumorale.

Pleurezia malignă - Cauze 

Cauzele pleureziei maligne sunt diverse. Astfel, obstrucţia limfatică, obstrucţia bronşică, infarctul pulmonar, sindromul de venă cavă superioară, pericardita constrictivă, ascita, dar şi sindromul nefrotic paraneoplazic sau chimioterapicele pot conduce la o pleurezie malignă.

Pleurezia malignă - Simptome

Principalele simptome ale pleureziei maligne fac referire la dispnee, durere toracică şi tuse iritativă.
 
În cazul pleureziei maligne este foarte important ca medicul să ofere un diagnostic bun deoarece tratamentele pentru pleurezia malignă diferă de cele ale pleureziilor care nu prezintă această caracteristică. Până la 50% din pleurezii pot fi benigne chiar şi în cazul cancerelor.

Pleurezia malignă - Diagnostic

Pentru diagnosticul pleureziei maligne este necesară efectuarea unor teste şi examene. Printre acestea se numără radiografia toracică (susţine diagnosticul clinic de pleurezie) şi scanarea CT.
Scanarea CT contribuie la reperarea şi tratarea pleureziilor maligne prin identificarea locului de punţie.
 
Biopsia pleurală toracoscopică se poate efectua sub anestezie general sau locală şi permite efectuarea unor biopsii multiple ţintite din leziuni ale pleurei, plămânului şi mediastinului.
 
Pentru pleureziile rămase nediagnosticate după radiografia toracică, scanarea CT sau biopsia pleurală toracoscopică se apeleazăla biopsia pleurală prin toracotomie.

Pleurezia malignă - Tratament

Pentru tratarea pleureziilor maligne este necesară cunoaşterea existenţei metastazelor pleurale. Controlul terapeutic al cancerului duce laeradicarea pleuraziei.
 
În prezenţa metastazelor pleurale lichidul se poate acumula în cantitate mare ceea ce poate duce la fenomene de insuficienţă respiratorie. Medicul va institui în acest caz un tratament paliativ ce are ca principal scop tratarea pleuraziei pentru ca pacientul să se bucure de un confort de viaţă.
 
Tratamentul recomandat în cazul pacienţilor dispneici sau în vârstă medicii fac apel la o metodă paliativă cât mai puţin invazivă de tipul toracentezelor repetate sau a pleurotomiei minime.
 
Pacienţilor asimptomatici li se efectuează cel mai adesea o intervenţie chirurgicală toracoscopică sub anestezie generală. În cazul pacienţilor la care nu se poate stopa producţia de fluid se încearcă eliminarea acestuia prin ameliorarea simptomatologiei respiratorii.
Există şi alte metode de evacuare a fluidului pleural. Una dintre acestea este montarea unui pleura-peritoneal Denver cu valvă unidirecţională.
 
Prognosticul în cazul pacienţilor care suferă de pleurezie malignă este destul de rezervat.
 
Pacienţii cu cancer pulmonar, de stomac sau de ovar supravieţuiescă, în general, doar câteva luni din momentul punerii diagnosticului de pleurezie neoplazică.
 
În funcţie de răspunsul pe care îl primesc la chimioterapie, pacienţii cu cancer mamar pot supravieţui mai multe luni sau chiar mai mulţi ani.