Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      22:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pleurezia

Pleurezia

30 iulie 2015    
Pleurezia uscată, numită şi pleurită, este o inflamaţie a pleurei - membrana umedă, dublu stratificată, ce înconjură plămânii şi căptuşeşte cutia toracică.

Pleurezia - Aspecte generale

Afecţiunea poate face respiraţia extrem de dureroasă şi, dacă nu este tratată prompt, poate conduce la apariţia unui revărsat pleural. În acest caz, spaţiul dintre straturile membranei, numit spaţiu pleural, se umple cu lichid în exces.
 
Mai multe alte afecţiuni pot de asemenea irita pleura - cel mai frecvent insuficienţa cardiacă congestivă, însă şi traumatismele toracice, infecţiile virale, artrita reumatoidă şi cancerul.
 
Pleurita şi revărsatul pleural sunt în general tot atât de grave ca şi boala de fond. 

Pleurezia - Cauze

Un traumatism sau o infecţie pulmonară pot conduce la inflamaţia pleurei, o membrană subţire, dublu stratificată, ce acoperă plămânii şi căptuşeşte interiorul cutiei toracice.
 
Între straturile acesteia se află un spaţiu umplut cu lichid, care în mod normal amortizează contactul dintre ele în timpul respiraţiei.
 
Pleura dublu stratificată protejează şi lubrifiază suprafaţa plămânilor, în timp ce aceştia se umplu şi se golesc de aer în interiorul cutiei toracice, în mod normal, există un spaţiu îngust, plin cu lichid - spaţiul pleural - care permite celor două straturi ale membranei pleurale să alunece uşor unul peste altul.
 
Însă, atunci când aceste straturi se inflamează, în urma unei infecţii toracice, suprafaţa lor se aspreşte iar straturile se freacă dureros unul de altul, la fiecare respiraţie, strănut sau acces de tuse. Această afecţiune este cunoscută sub numele depleurită.
 
În unele cazuri de pleurită, în spaţiul pleural se acumulează lichid în exces, conducând la apariţia unui revărsat pleural.
Acumularea lichidului are de obicei un efect lubrifiant, uşurând durerea din pleurită, deoarece reduce fricţiunea între straturile membranei. Însă, în acelaşi timp, lichidul în exces exercită o presiune extrem de mare asupra plămânilor, reducând capacitatea lor de a se mişca liber şi provocând apariţia dispneei.
În unele cazuri de revărsat pleural, acest lichid în exces se infectează, apărând o afecţiune cunoscută sub numele de empiem.

Pleurezia - Simptome

Pleurezia uscată prezintă clinic dureri intense, fugace, ascuţite în torace, posibil de o singură parte, la respiraţii profunde, tuse, mişcări sau strănut, dureri toracice severe care dispar când se ţine respiraţia.
Pleurezia umedă (revărsatul pleural) prezintă ca semne dispneea şi tusea uscată.
 
De asemenea, pleurezia uscată şi revărsatul pleural pot fi simptomele unor boli grave, ca pneumonia sau cancerul pulmonar.

Pleurezia - Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de pleurită, medicul va asculta respiraţia, prin torace, cu ajutorul unui stetoscop.
 
Dacă la acest examen se decelează o fricţiune pleurală - zgomotul abraziv făcut de cele două straturi ale pleurei care se freacă unul decelălalt-diagnosticul este clar.
 
Fricţiunea pleurală este un zgomot ca de zgâriere, ca o râcâială, ce apare la sfârşitul inspiraţiei şi începutul expiraţiei şi care vine din zona situată direct deasupra inflamaţiei pleurale.
 
Percutând uşor zona respectivă de pe torace, medicul poate percepe un zgomot mat, un alt semn al pleuritei.
 
De asemenea, pentru a depista pleurezia se pot efectua radiografii ale zonei respective sau recolta o probă de lichid pleural pentru analiză. După o anestezie locală printr-o injecţie în torace sau în coloană, medicul va extrage lichidul cu o seringă. Medicul poate efectua teste ale probei respective pentru a determina, de exemplu, cauzele de fond ce pot sta la baza acumulării de lichid, printre care şi cancerul.

Pleurezia - Tratament

Medicina convenţională tratează de obicei boala de fond ce provoacă pleurita sau revărsatul pleural. Totuşi, în unele cazuri de revărsat pleural, lichidul în exces trebuie drenat.
Tratamentele alternative pot contribui la ameliorarea parţială a disconfortului asociat acestor afecţiuni.
 
Pe lângă antibiotice şi alte medicamente adecvate pentru tratarea bolii de fond, medicul va prescrie probabil medicamente antiinflamatorii sau analgezice, pentru diminuarea inflamaţiei.
 
Uneori, pentru controlarea unei tuse dureroase va fi prescris un sirop de tuse.
 
În cazul unui revărsat pleural, se poate recomanda un diuretic, pentru a ajuta la drenarea lichidului în exces.
 
Preventiv, pot fi de asemenea prescrise antibiotice, pentru a combate empiemul.
Dacă lichidul pleural este în cantitate foarte mare, medicul îl poate drena printr- un tub introdus în torace, o procedură ce necesită spitalizare.